Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz śledzie i z niecierpliwością wyczekujesz świąt, by pozwolić sobie na śledziową ucztę? Czy znasz już prosty przepis na śledzie w pomidorach? Koniecznie skosztuj tej sałatki, którą przygotujesz – nie licząc czasu moczenia śledzi – dosłownie w kilka minut. Wigilijne danie z regionu małopolski to przyjemne dla podniebienia połączenie kwaskowego smaku składników z zalewy octowej ze słodyczą pomidorów. Jeśli lubisz takie kontrastowe zestawienia, wpiszesz na stałe sałatkę śledziową z pomidorami do swojego świątecznego menu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11188
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4923
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9714
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11188
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4923
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9714
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Składniki
Wymocz śledzie z solanki w zimnej wodzie. Mocz do czasu, aż uzyskają pożądany smak. Wymieniaj co pewien czas wodę na świeżą.
Pokrój oba rodzaje śledzi na dość duże kawałki. Połącz w misce z odsączonymi z zalewy pieczarkami i przekrojonymi na pół pomidorkami cherry. Dodaj pokrojoną (w piórka lub cienkie plasterki) i krótko sparzoną cebulę. Delikatnie wymieszaj.
Połącz olej z koncentratem pomidorowym na jednolity sos. Równomiernie zalej sosem zawartość miski. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Sałatka jest najsmaczniejsza na drugi dzień po przygotowaniu.