Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w słodkiej zalewie octowej

Śledzie w słodkiej zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1841

Dodano:

Odsłon: 17970

Przepis na te śledzie pokazywał Andrzej Polan w programie Dzień Dobry TVN. Wypróbowałam już kilkakrotnie i po śledziach w oleju te są kolejne bardzo lubiane w mojej rodzince. Nie są mocno octowe (takich nie lubię) a delikatnie słodkawe. Idealnie sprawdzą się na przekąskę.

Składniki

  • 1 kg śledzi solonych matias
  • 1 l mleka
  • 1 l wody
  • 1/2 l octu spirytusowego
  • 4 cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 1 łyżka gorczycy
  • 5-6 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 20 dag cukru
  • sól
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie odcedzamy z zalewy, kroimy na niewielkie kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na ok. 12 godz. Po tym czasie odcedzamy z mleka, płuczemy wodą i odstawiamy na sicie aż obeschną.
    Cebulę kroimy w piórka a obraną marchewkę w plastry po skosie.
    Wodę zagotowujemy, dodajemy cebulę i marchewkę. Gotujemy kilka minut i dodajemy ocet. Doprawiamy solą i cukrem. Dorzucamy przyprawy ale już nie gotujemy. Zalewę studzimy i zimną zalewamy śledzie. Odstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń