Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie z cebulą i marchewką

Śledzie z cebulą i marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 158

Dodano:

Odsłon: 10147

Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po dwóch dniach w lodówce są gotowe do spożycia :)

Składniki

  • 0,5kg filetów śledziowych
  • 2 małe cebule
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka wody
  • 100ml octu 10%
  • 150ml oleju
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • 0,5 łyżki cukru
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śledzie z cebulą i marchewką

Przygotowanie

  1. Jeśli filety są słone, wcześniej namoczyć je w wodzie lub mleku. Następnie osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w pióra i sparzyć wrzątkiem.
    W rondelku zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Dodać obraną i startą na grubych oczkach marchewkę. Całość chwilę gotować. Do marynaty dodać ocet i olej, wystudzić.

  2. Następnie w misce połączyć cebulę, śledzie i marynatę. Całość przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na około 48godzin. Słoik od czasu do czasu obracać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń