Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledź nie zawsze musi być w oleju czy w śmietanie, ten z imbirem i pomarańczą jest w czołówce moich ulubionych sposobów na tę rybę...
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Składniki
Matjasy wymoczyć w zimnej wodzie do uzyskania odpowiedniego stopnia słoności. Odcedzić, dokładnie osuszyć, pokroić na kawałki.
Imbir obrać ze skórki. Używając obieraczki do warzyw lub mandoliny pokroić go w jak najcieńsze plasterki, posypać solą i zostawić na 10-15 minut.
W rondelku zagotować ocet ryżowy z wodą, cukrem i nasionami kolendry. Imbir odcisnąć z płynu, zalać wrzącą marynatą. Odstawić do ostygnięcia.
Ostrym nożem wyfiletować pomarańczę, zachowując cały wyciekający sok, miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w talarki.
W misce połączyć matjasy, cebulę i cząstki pomarańczy. Dodać marynowany imbir razem z zalewą i zachowany sok z pomarańczy. Całość przełożyć do zamykanego pojemnika i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypać siekaną natką pietruszki.