Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 93
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 219
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20450
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 93
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 219
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20450
Składniki
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie ok 2 godz. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami. Pokroić po długości w ok 1cm paski. Wybrać 6 ładnych pasków do owinięcia jajek. Pozostałe paski pokroić na ok 1cm kawałki i umieścić w salaterce.
Dodać obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę jabłka, dodać pokrojone w drobną kostkę cebulki. Dołożyć groszek wcześniej osączony z zalewy na sicie.
Dodać łyżkę posiekanego koperku, pieprz cytrynowy, śmietanę, majonez i sól do smaku. Pomieszać.
Ładnie wyrównać i na wierzchu ułożyć poprzekrawane w poprzek jajka. Każde jajko owinąć paskiem śledziowym. Na jajku można zrobić kleks z majonezu, ale niekoniecznie. Można udekorować listkiem natki pietruszki lub piórkiem koperku.
Wierzch posypać groszkiem i koperkiem dla dekoracji.
Wstawić do lodówki na ok 2 godz.
Smacznego.