Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7879
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1110
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13646
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7879
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1110
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13646
Składniki
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie ok 2 godz. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami. Pokroić po długości w ok 1cm paski. Wybrać 6 ładnych pasków do owinięcia jajek. Pozostałe paski pokroić na ok 1cm kawałki i umieścić w salaterce.
Dodać obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę jabłka, dodać pokrojone w drobną kostkę cebulki. Dołożyć groszek wcześniej osączony z zalewy na sicie.
Dodać łyżkę posiekanego koperku, pieprz cytrynowy, śmietanę, majonez i sól do smaku. Pomieszać.
Ładnie wyrównać i na wierzchu ułożyć poprzekrawane w poprzek jajka. Każde jajko owinąć paskiem śledziowym. Na jajku można zrobić kleks z majonezu, ale niekoniecznie. Można udekorować listkiem natki pietruszki lub piórkiem koperku.
Wierzch posypać groszkiem i koperkiem dla dekoracji.
Wstawić do lodówki na ok 2 godz.
Smacznego.