Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledziowa salsa meksykańska

Śledziowa salsa meksykańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 4786

Sałatka śledziowa, lekko pikantna, lekko słodka, mocno meksykańska...

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety odsączamy z zalewy, moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny, zmieniając wodę przynajmniej 4 razy.

    Paprykę kroimy w cienkie paseczki.

    W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy paprykę, 4 łyżki zalewy z ananasa, solimy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.

    Keczup łączymy z koncentratem pomidorowym, octem, 3 łyżkami oleju i cukrem. Dodajemy 3-4 łyżki zalewy z ananasa.

    Powstały sos wlewamy do rondelka z papryką. Dodajemy ananasa i sałatkę meksykańską. Mieszamy i króciutko gotujemy.

    Śledzie odsączamy, kroimy w paski i łączymy z jeszcze lekko ciepłą salsą.

    Zostawiamy na noc w lodówce do "przegryzienia".

    Gotowe!


    Sałatkę meksykańską z puszki można zastąpić kukurydzą, groszkiem i papryką konserwową, pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko w równych proporcjach po łyżce :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 31 grudnia 2017 Jak meksykańska to gdzie czerwona fasola? Po co groszek? Nadałabym temu daniu inną nazwę " śledzie a'la salsa meksykańska". Ta Twoja nazwa kojarzy mi się ze słynnymi "flaczkami z pieczarek".

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 grudnia 2017 Twoją meksykańską sałatkę zamówię sobie, jak będę w Meksyku...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń