Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawijane bułeczki pizzowe to świetna przekąska na sylwestra i każdą imprezę. Są sycące i niezwykle aromatyczne, przekonaj się!
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 147
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 98
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 47
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 147
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 98
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 47
Składniki
Rozpocznij od przygotowania ciasta. W 100 ml ciepłej wody rozpuść drożdże. Dodaj cukier i około sześciu łyżek mąki. Wymieszaj dokładnie zaczyn i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesiej do miski i wymieszaj z solą. Wlej wyrośnięty zaczyn, resztę ciepłej wody i oliwę. Łyżką zagarniaj mąkę do środka naczynia, tak, aby zaczęło się formować ciasto. Ugniataj w ten sposób do połączenia składników.
Następnie oprósz mąką blat lub stolnicę i wyłóż ciasto z miski. Ugniataj dokładnie przez 10 minut. Wyrobiona masa powinna być elastyczna. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj sos. W garnku rozgrzej trochę oleju i wrzuć poszatkowany drobno czosnek. Po chwili dodaj pomidory z puszki i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Gdy sos zgęstnieje (dobrze odparuje), zblenduj go na kremową masę.
Wyrośnięte ciasto uformuj w kulę i podziel na dwie równe części. Jedną z nich odstaw z powrotem do miski i przykryj ściereczką. Drugą rozwałkuj na duży prostokąt. Na cieście rozsmaruj ciepły sos i połóż pokrojone na drobne kawałki salami, paprykę i pieczarki. Zetrzyj ser oraz przypraw. Pamiętaj, żeby zostawić ok. 1,5 cm marginesu ze wszystkich stron.
Piekarnik nastaw na 220 stopni w funkcji góra-dół. Wyjmij blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem. Gdy rozłożysz już składniki na prostokątnym cieście, zwiń je w szczelny rulon i pokrój na ok. 15 plastrów. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Umieść je na blaszce (tak, aby leżały poziomo).
Odstaw zawinięte bułeczki w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut i od razu podawaj. Powtórz wszystkie kroki z drugą częścią ciasta. Z podanych składników wychodzi ok. 30 pizzowych bułeczek.