Do góry

Przekąski Przepis na:

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 2458

Dodano:

Odsłon: 3323

Smaczna i szybka przekąska. Minimum roboty, proste składniki, ale smak ok:) Wykorzystałam parówki, serek śmietankowy i żółty ser. Polecam, jeśli mamy w lodówce ciasto francuskie.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 serek śmietankowy np. Almette ziołowy
  • 3 parówki
  • kilka plasterków żółtego sera
  • pieprz
  • 2 łyżeczki pikatnego ketchupu
  • szczypiorek do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ślimaczki z ciasta francuskiego

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować ulubionym serkiem śmietankowym. Parówko drobniutko pokroić, rozłożyć na całości. Plastry żółtego sera cienko pokroić (albo po prostu zetrzeć kawałek sera). Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem. Z jednej strony ciasta pokropić pikantnym ketchupem (nie za dużo, żeby nie wypływał).

  2. Ciasto francuskie ciasno zrolować wzdłuż dłuższego boku i tak powstałą roladę pokroić na plastry - mi wyszło 16 ślimaczków.

  3. Piekarnik rozgrzać do 200 st. i piec ślimaczki aż się zarumienią - ok. 20-25 minut. Podawać np. z sosem jogurtowym, ale bez niego też dają radę. Jeśli mamy szczypiorek to polecam, dodaje ostrości ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń