Pyszna, klasyczna przekąska z ciasta francuskiego. Proste i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza kiedy można już kupić gotowe ciasto francuskie, zrobienie ich to maksymalnie 30 min. i przekąska gotowa. Rewelacyjnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Mogą być fajnym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Możemy zabrać je również na wycieczkę. Sprawdzą się także na domowe przyjęcie, Sylwestra, karnawał itp.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką, serem i cukinią
Składniki
- 1 opak ciasta francuskiego,
- kilka plasterków szynki konserwowej (może być inna ulubiona),
- kilka plasterków sera żółtego,
- kilka pasków cukinii,
- keczup,
- przyprawa do pizzy,
- szczypiorek do posypania,
- białko lub oliwa do posmarowania,
Składniki
- 1 opak ciasta francuskiego,
- kilka plasterków szynki konserwowej (może być inna ulubiona),
- kilka plasterków sera żółtego,
- kilka pasków cukinii,
- keczup,
- przyprawa do pizzy,
- szczypiorek do posypania,
- białko lub oliwa do posmarowania,

Etapy przygotowania
Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na plastry, podsmażyć na patelni z każdej strony (najpewniej grillowej). Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować keczupem i posypać przyprawą do pizzy. Następnie poukładać na nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki i cukinii. Całość zawinąć w rulon tworząc długą roladę. Następnie pokroić na plasterki o szerokości ok. 2cm. Gotowe ślimaczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem (lub oliwą) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Podawać np. z ulubionym sosem Smacznego! :)
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3631

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 825
Ostatnio komentowane przepisy

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3631

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 825


Składniki
- 1 opak ciasta francuskiego,
- kilka plasterków szynki konserwowej (może być inna ulubiona),
- kilka plasterków sera żółtego,
- kilka pasków cukinii,
- keczup,
- przyprawa do pizzy,
- szczypiorek do posypania,
- białko lub oliwa do posmarowania,
Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na plastry, podsmażyć na patelni z każdej strony (najpewniej grillowej). Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować keczupem i posypać przyprawą do pizzy. Następnie poukładać na nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki i cukinii. Całość zawinąć w rulon tworząc długą roladę. Następnie pokroić na plasterki o szerokości ok. 2cm. Gotowe ślimaczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem (lub oliwą) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Podawać np. z ulubionym sosem Smacznego! :)