Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suszone śliwki w boczku to prosta, a zarazem wykwintna przystawka. Są też znakomitą zakąską do piwa lub wysokoprocentowych trunków. Przygotowanie tego specjału jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne. Sekret jego wyśmienitego smaku i konsystencji tkwi przede wszystkim w dobrej jakości śliwkach. Najlepiej wykorzystać samodzielnie ususzone – świeże, dość soczyste, bez zbędnych dodatków konserwujących. Jeśli nie masz zwyczaju suszyć śliwek, kupując je w sklepie, zwróć uwagę na ich jakość. Nie powinny być twarde, przesuszone. Jeśli nie uda ci się znaleźć mięsistych śliwek, przed owinięciem ich boczkiem zalej je na 15 minut gorącą, mocną herbatą.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1382
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1382
Składniki
Zalej suszone śliwki (o ile tego wymagają) ciepłą herbatą. Po około kwadransie odcedź je i osusz ręcznikiem papierowym. W każdą śliwkę lekko wgnieć ¼ orzecha włoskiego. Następnie owiń ją plastrem boczku i przekłuj wykałaczką tak, by boczek się nie rozwinął.
Przygotowane śliwki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 20 minut – do zarumienienia się boczku. Możesz też obsmażyć śliwki w boczku na suchej patelni. Wówczas smaż po kilka minut z każdej strony.
Przystawkę podawaj na gorąco lub na zimno.