Do góry

Przekąski Przepis na:

Śliwki w szlafroczkach

Przepis dnia 2021-12-31
Śliwki w szlafroczkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 323 Ocena: 3364

Dodano:

Odsłon: 1182

Smakowita przekąska w sam raz na imprezę domową, podana na gorąco z ostrym żółtym serem mile zaskoczy gości swoim słodko – ostrym smakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu będzie świetną propozycją na sylwestra.

Składniki

  • 15 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 10 dag ostrego żółtego sera
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śliwki w szlafroczkach

Przygotowanie

  1. Śliwki układamy na półmisku i do każdej wbijamy wykałaczkę.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz sól. Całość delikatnie mieszamy.
    Śliwki maczamy w cieście i od razu smażymy na głębokim tłuszczu ( tak jak pączki ) na rumiano.
    Usmażone śliwki wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru tłuszczu, układamy na półmisku i posypujemy startym na tarce o małych oczkach żółtym serem. Podajemy na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń