Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13069
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2446
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3597
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4443
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13069
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2446
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3597
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4443
Składniki
lPrzygotuj ciasto: drożdże wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i letnim mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z resztą mąki, stopionym, ostudzonym masłem i jajkiem. Zagnieć gładkie, lśniące ciasto. Przykryj lnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotuj farsz: śliwki wypestkuj, wymieszaj z goździkami, cynamonem, cukrem, orzechami oraz łyżeczką mąki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wycianaj z niego szklanką placuszki. Na każdym układaj po porcji śliwek, zalepiej brzegi. Przygotowane pierożki ułoż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piecz w temperaturze 200°C do czasu aż pierożki staną się rumiane.