Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 101
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 546
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 341
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1958
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 101
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 546
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 341
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1958
Składniki
lPrzygotuj ciasto: drożdże wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i letnim mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z resztą mąki, stopionym, ostudzonym masłem i jajkiem. Zagnieć gładkie, lśniące ciasto. Przykryj lnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotuj farsz: śliwki wypestkuj, wymieszaj z goździkami, cynamonem, cukrem, orzechami oraz łyżeczką mąki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wycianaj z niego szklanką placuszki. Na każdym układaj po porcji śliwek, zalepiej brzegi. Przygotowane pierożki ułoż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piecz w temperaturze 200°C do czasu aż pierożki staną się rumiane.