Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19783
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2917
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4031
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 655
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19783
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2917
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4031
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 655
Składniki
lPrzygotuj ciasto: drożdże wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i letnim mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z resztą mąki, stopionym, ostudzonym masłem i jajkiem. Zagnieć gładkie, lśniące ciasto. Przykryj lnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotuj farsz: śliwki wypestkuj, wymieszaj z goździkami, cynamonem, cukrem, orzechami oraz łyżeczką mąki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wycianaj z niego szklanką placuszki. Na każdym układaj po porcji śliwek, zalepiej brzegi. Przygotowane pierożki ułoż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piecz w temperaturze 200°C do czasu aż pierożki staną się rumiane.