Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego, która jest jednocześnie bardzo efektowna i smaczna. Całość przygotujesz w zaledwie 15 minut! Tę wersję możesz odtwarzać zarówno na słodko, jak i na słono. Ciasto wychodzi wyjątkowo chrupiące, pięknie pachnie masłem i wytrawnymi dodatkami. Pysznie i kreatywnie!
nóż, deska do krojenia, patelnia
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3005
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3005
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Składniki
Szpinak umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj.
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a suszone pomidory pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej masło, wrzuć szpinak i podsmażaj przez kilka minut. Gdy „zwiędnie” dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzuć suszone pomidory i przypraw do smaku.
Na samym końcu dodaj śmietanę i żółty ser. Całość trzymaj jeszcze przez 2 minuty na ogniu.
Jeden blat ciasta francuskiego wyłóż na papier do pieczenia. Posmaruj go szpinakową masą i przykryj drugim płatem ciasta.
Wytnij kształt choinki, następnie ponacinaj boki (zostaw środek i „pień”). Ponacinane boki pozawijaj.
Gotową choinkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 200 stopniach przez 20-25 minut.