Do góry

Przekąski Przepis na:

Słone przekąski na Halloween

Słone przekąski na Halloween

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 2525

Dodano:

Odsłon: 108

Ciasto francuskie z sosem warzywnym i halloweenowymi dekoracjami - palcami, oczami i pająkami.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 1szt
  • Sos:
  • Papryka czerwona - 300g
  • Pomidory - 500g
  • Pieczarki - 3szt
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Chilli, pieprz mielony i ziołowy
  • Dekoracje:
  • Parówki - 6szt
  • Oliwki czarne
  • Mini kulki mozzarelli
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Słone przekąski na Halloween

Przygotowanie

  1. Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Na końcu dodajemy paprykę i pomidory (też pokrojone w kostkę). Doprawiamy i dodajemy koncentrat. Sos smażymy, aż wyparuje nadmiar wody - powinien być gęsty, aby nie zlewał się z ciasta.

    Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka np. szklanką i rozwałkowujemy je lekko. Układamy na papierze do pieczenia.
    Teraz dekoracja:
    Palce z parówek - nożem zdejmujemy plasterek skóry z parówki (to będzie paznokieć). Nacinamy zgięcia palca
    Pająki z oliwek - tułów robimy z połówek oliwek, główki z końcówek z mniejszą dziurką. Nóżki układamy z dowolnych kawałków oliwek.
    Oczy z mozzarelli - UWAGA oczy układamy po pieczeniu. Kulki mozzarelli kroimy na pół. Dekorujemy końcówką oliwek (z większą dziurką).


  2. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
    Są pyszne na ciepło i zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń