Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie z sosem warzywnym i halloweenowymi dekoracjami - palcami, oczami i pająkami.
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1969
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2547
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 514
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52624
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 585
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1969
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2547
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 514
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52624
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 585
Składniki
Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Na końcu dodajemy paprykę i pomidory (też pokrojone w kostkę). Doprawiamy i dodajemy koncentrat. Sos smażymy, aż wyparuje nadmiar wody - powinien być gęsty, aby nie zlewał się z ciasta. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka np. szklanką i rozwałkowujemy je lekko. Układamy na papierze do pieczenia. Teraz dekoracja: Palce z parówek - nożem zdejmujemy plasterek skóry z parówki (to będzie paznokieć). Nacinamy zgięcia palca Pająki z oliwek - tułów robimy z połówek oliwek, główki z końcówek z mniejszą dziurką. Nóżki układamy z dowolnych kawałków oliwek. Oczy z mozzarelli - UWAGA oczy układamy po pieczeniu. Kulki mozzarelli kroimy na pół. Dekorujemy końcówką oliwek (z większą dziurką).
Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Są pyszne na ciepło i zimno.