Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słoneczko podawać z sosem np. czosnkowym
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 25
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 52
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 25
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 52
Składniki
Zaczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki wody (ciepłej) dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut aby zaczyn urósł.
W tym czasie pokroić cebulę w kosteczkę i podsmażyć na łyżce masła, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Jeśli pieczarki puszczą dużo wody trzeba ją odparować. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę z pieczarkami oraz kiełbasę przełożyć do miski aby składniki wystygły. Po wystygnięciu dodać starty parmezan i wymieszać.
Ciasto drożdżowe: mąkę wsypać do plastikowej miski dodać zaczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godz. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować tak aby powstało koło. Na środek nałożyć 2 łyżki farszu a pozostały farsz rozłożyć po bokach tworząc obręcz ( przy brzegu pozostawić 1 cm przerwy oraz między środkiem a obręczą z farszu). Brzegi ciasta posmarować białkiem. Drugą część ciasta również rozwałkować i przykryć ciasto z farszem. Brzegi dokładnie skleić. Na środek położyć kubek i lekko docisnąć. Boki słoneczka ponacinać nożem i końce wywinąć farszem do góry w tą samą stronę. Całość posmarować białkiem. Piec w 180C przez około 35min.