Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zaskoczyć swoich domowników nowym daniem? Poznaj smaczne kąski, czyli genialną przekąskę na grilla, piknik lub imprezę. Zrób koniecznie, a twoi bliscy z pewnością będą zachwyceni.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 316
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2752
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 892
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14436
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 316
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2752
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 892
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14436
Składniki
Ugotuj ziemniaki, ostudź, a następnie rozgnieć na miazgę. Możesz użyć także ziemniaków z poprzedniego dnia, jeśli zostały z obiadu.
Do garnka włóż poszatkowaną wcześniej kiszoną kapustę. Pokrój cebulkę w drobną kostkę i dorzuć do kapusty. Zetrzyj na tarce marchewkę i dodaj do garnka. Wszystko wymieszaj. Gdy kapusta będzie coraz bardziej miękka dopraw ją do smaku i dodaj przecieru pomidorowego, by ją lekko zabarwić. Farsz wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Do miski włóż ziemniaki, dodaj jajko oraz obie mąki. Wymieszaj wszystko i wyrób ciasto. Z małego kawałka ciasta uformuj mały placek, na którym położysz następnie odrobinę farszu. Górę posyp żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach. Zawiń ciasto jak krokieta i lekko spłaszcz w rękach, tworząc małą, zamkniętą sakiewkę. Posmaruj każdy kąsek jajkiem i posyp sezamem lub czarnuszką. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż do zarumienienia się placuszka.
W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos czosnkowy. Kąski podawaj z sosem i świeżymi warzywami, np. zielonym ogórkiem i pomidorkami.