Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zaskoczyć swoich domowników nowym daniem? Poznaj smaczne kąski, czyli genialną przekąskę na grilla, piknik lub imprezę. Zrób koniecznie, a twoi bliscy z pewnością będą zachwyceni.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 260
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1086
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 260
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1086
Składniki
Ugotuj ziemniaki, ostudź, a następnie rozgnieć na miazgę. Możesz użyć także ziemniaków z poprzedniego dnia, jeśli zostały z obiadu.
Do garnka włóż poszatkowaną wcześniej kiszoną kapustę. Pokrój cebulkę w drobną kostkę i dorzuć do kapusty. Zetrzyj na tarce marchewkę i dodaj do garnka. Wszystko wymieszaj. Gdy kapusta będzie coraz bardziej miękka dopraw ją do smaku i dodaj przecieru pomidorowego, by ją lekko zabarwić. Farsz wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Do miski włóż ziemniaki, dodaj jajko oraz obie mąki. Wymieszaj wszystko i wyrób ciasto. Z małego kawałka ciasta uformuj mały placek, na którym położysz następnie odrobinę farszu. Górę posyp żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach. Zawiń ciasto jak krokieta i lekko spłaszcz w rękach, tworząc małą, zamkniętą sakiewkę. Posmaruj każdy kąsek jajkiem i posyp sezamem lub czarnuszką. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż do zarumienienia się placuszka.
W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos czosnkowy. Kąski podawaj z sosem i świeżymi warzywami, np. zielonym ogórkiem i pomidorkami.