Do góry

Przekąski Przepis na:

Smalec z jabłkami, cebulą i grzybami

Smalec z jabłkami, cebulą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 324

Dodano:

Odsłon: 11341

Najlepszy smalec, jaki jadłam. Dokładnie taki smalec jadali Słowianie setki lat temu!

Składniki

  • 280 g słoniny
  • 150 g suszonych grzybów
  • 1 małe kwaśne jabłko
  • 1 mała cebula
  • 7 jagód jałowca
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka liści szałwii
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Słoninę drobno pokroić, zesmażyć do uzyskania skwarków. Skwarki wybrać, na tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, czosnek, rozgniecione w moździerzu ziarenka jałowca i pokruszone listki szałwii. Zestawić z gazu i ostudzić.

    Grzyby gotować kilka 10-15 minut w osolonej wodzie, odcedzić i drobno posiekać.

    Jabłko obrać, pokroić w malutką kostkę.

    Do chłodnego, ale płynnego smalcu dodać skwarki, jabłko i grzyby, doprawić pieprzem, wymieszać, rozłożyć do miseczek. Przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń