Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec z pieczarkami to doskonały przykład tradycyjnego, polskiego smakołyku, który przypomina smaki dzieciństwa. To idealne połączenie prostoty i wyrafinowanego smaku, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas spotkań rodzinnych.
deska do krojenia, miska, nóż
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12510
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1411
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13513
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5704
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12510
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1411
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13513
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5704
Składniki
Słoninę kroimy w małą kostkę. Obraną cebulę drobno siekamy. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do garnka lub na głęboką patelnię wrzucamy pokrojoną słoninę i wytapiamy ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki nabiorą złotego koloru i smalec całkowicie się rozpuści. Do wytopionych skwarków dodajemy posiekaną cebulę i delikatnie ją szklimy kilka minut, mieszamy. Do słoniny i cebuli wrzucamy starte pieczarki, wszystko razem łączymy i smażymy około 10 minut, po czym wszystko doprawiamy solą, czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowy smalec wlewamy do naczynia i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.