Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec z pieczarkami to doskonały przykład tradycyjnego, polskiego smakołyku, który przypomina smaki dzieciństwa. To idealne połączenie prostoty i wyrafinowanego smaku, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas spotkań rodzinnych.
deska do krojenia, miska, nóż
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28185
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28185
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Składniki
Słoninę kroimy w małą kostkę. Obraną cebulę drobno siekamy. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do garnka lub na głęboką patelnię wrzucamy pokrojoną słoninę i wytapiamy ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki nabiorą złotego koloru i smalec całkowicie się rozpuści. Do wytopionych skwarków dodajemy posiekaną cebulę i delikatnie ją szklimy kilka minut, mieszamy. Do słoniny i cebuli wrzucamy starte pieczarki, wszystko razem łączymy i smażymy około 10 minut, po czym wszystko doprawiamy solą, czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowy smalec wlewamy do naczynia i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.