Smażona feta to przysmak wprost z kuchni greckiej. Dużym atutem tej przekąski jest szybkość i prostota wykonania oraz fantastyczne połączenie smaków i faktur – kremowej i słonej fety z chrupiącą panierką z dodatkiem ziaren sezamu. Taki smażony ser Grecy podają polany miodem i skropiony sokiem z cytryny, ale równie dobrze możesz zaserwować przysmak z lekką sałatą z miodowo-musztardowym dressingiem lub polać ser żurawinową konfiturą.
Smażona feta
Składniki
- 200 g sera feta (1 opakowanie)
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżki bułki tartej
- ewentualnie – 1-2 łyżeczki ziaren sezamu
- olej do smażenia
Składniki
- 200 g sera feta (1 opakowanie)
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżki bułki tartej
- ewentualnie – 1-2 łyżeczki ziaren sezamu
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Fetę wyjmij z opakowania i pokrój na kilka plasterków o szerokości ok. 1 cm. Do jednego głębokiego talerza wsyp mąkę, do drugiego bułkę tartą (wymieszaną z sezamem), a do trzeciego wbij jajko, dolej mleko i energicznie roztrzep widelcem.
Wilgotne plasterki sera obtaczaj w mące (nadmiar strzep), następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej. Smaż plasterki fety na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Gdy tylko ser nabierze złotobrązowego koloru, przekręć go na drugą stronę. Odłóż usmażone plasterki sera na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Smażoną fetę serwuj na ciepło, z odrobiną konfitury żurawinowej na boku lub ulubioną sałatką ze świeżych warzyw z lekkim sosem. Możesz także wykorzystać grecki sposób - polać usmażone sery płynnym miodem i skropić sokiem z cytryny.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 120
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 120



Składniki
- 200 g sera feta (1 opakowanie)
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżki bułki tartej
- ewentualnie – 1-2 łyżeczki ziaren sezamu
- olej do smażenia
Fetę wyjmij z opakowania i pokrój na kilka plasterków o szerokości ok. 1 cm. Do jednego głębokiego talerza wsyp mąkę, do drugiego bułkę tartą (wymieszaną z sezamem), a do trzeciego wbij jajko, dolej mleko i energicznie roztrzep widelcem.
Wilgotne plasterki sera obtaczaj w mące (nadmiar strzep), następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej. Smaż plasterki fety na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Gdy tylko ser nabierze złotobrązowego koloru, przekręć go na drugą stronę. Odłóż usmażone plasterki sera na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Smażoną fetę serwuj na ciepło, z odrobiną konfitury żurawinowej na boku lub ulubioną sałatką ze świeżych warzyw z lekkim sosem. Możesz także wykorzystać grecki sposób - polać usmażone sery płynnym miodem i skropić sokiem z cytryny.