Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażone kanie

Smażone kanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 907 Ocena: 18379

Dodano:

Odsłon: 422

Przepis znany i lubiany ale nie mogłam się oprzeć aby pochwalić się tymi pysznościami.

Składniki

  • grzyby kanie
  • Jajo kurze 1-2 szt
  • mąka pszenna Typ 500
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Olej rzepakowy
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smażone kanie

Przygotowanie

  1. Zebrałam kanie.
    Właściwie czubajki kanie- miąższ jest biały, rzadko robaczywy, nie ciemnieje przy uszkodzeniu, pierścień na nóżce jest ruchomy, samych trzonów się nie je bo są łykowate.
    Najlepiej grzyby jest zebrać w całości i potem kilkukrotnie porównać ze opisami i zdjęciami z atlasu grzybów. Młodych się nie zbiera- są nieswoiste a poza tym niewygodnie się je panieruje i smaży.

  2. Bezpośrednio przed smażeniem kanie należy oczyścić z piasku, można nawet je opłukać.

  3. Kapelusze panieruje się w mące, rozkłóconym jaju i w bułce tartej.
    Smaży na rumiano i soli po wierzchu.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 22 września Bardzo lubiłam za dzieciaka jak byłam w domu, lepsze jak kotlety :-) Pyszne Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 22 września Piękne zbiory i jakie smaczne.A kanie zaraz z ekranem spałaszuję ,pycha...lepsze jak schabowe... Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń