Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Smażone kanie w zalewie octowej
  • Przekąski
  • Przepis na

Smażone kanie w zalewie octowej

16.11.2016 Odsłon: 11818
5.0 (32 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Zalewanie sowich kotletów octową marynatą to bardzo wygodny i praktyczny sposób konserwacji, jeśli zebrane kanie nie dadzą się zjeść na jeden czy dwa obiady. Wszyscy pewnie jedli panierowane kapelusze kań, smażone podobnie, jak kotlety schabowe. Wiecie więc, że jest to bardzo smakowite danie. Podobnie – wiele osób jadło smażone ryby, zalane następnie octową marynatą. Ja postanowiłam połączyc te dwa sposoby w jeden wart grzechu smakołyk.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 709

do 30 min 30 min
8
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 565

do 15 min 15 min
5
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Makaron z fenkułem i gorgonzolą

Dania główne Makaron z fenkułem i gorgonzolą

Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Ser
  • Sery pleśniowe
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 134

do 15 min 15 min
6
KORAL
KORAL
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasta Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasto rozpływające się z ustach.

  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 132

do 30 min 30 min
3
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 997

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5663

do 15 min 15 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 709

do 30 min 30 min
8
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 565

do 15 min 15 min
5
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Makaron z fenkułem i gorgonzolą

Dania główne Makaron z fenkułem i gorgonzolą

Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Ser
  • Sery pleśniowe
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 134

do 15 min 15 min
6
KORAL
KORAL
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasta Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasto rozpływające się z ustach.

  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 132

do 30 min 30 min
3
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 997

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5663

do 15 min 15 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Smażone kanie w zalewie octowej
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • zdrowe kapelusze czubajki kani
  • jajka
  • mleko
  • woda
  • sól
  • ewentualnie jakaś dobra przyprawa grillowa
  • mąka pszenna , a jeszcze lepiej orkiszowa
  • bułka tarta, można użyć bezglutenowej
  • olej do smażenia grzybowych kotletów
  • ocet – u mnie domowy jabłkowy, ale może być dowolny, spirytusowy najmniej wskazany
  • duża cebula obrana i pokrojona w półplasterki (jeśli grzybów jest dużo, to nawet więcej)
  • cukier
  • ziele angielskie, listki laurowe, biała gorczyca
  • woda
Sposób przygotowania:
1

Ilość składników zawsze dobieram do ilości grzybów, która przecież jest zmienna, dlatego nie podam tu dokładnej proporcji. Najpierw trzeba usmażyć zwykłe kotlety z kań. W tym celu kapelusze trzeba oczyścić i ewentualnie opłukać dokładnie, gdyby były zapiaszczone.

2

Do panierowania jajka (na początek 2-3 sztuki) roztrzepuję z mlekiem i przyprawami, a przyprawione muszą być bardzo mocno solą i pieprzem, ewentualnie jakąś przyprawą grillową. Kapeluszy nie solę, więc dodatek soli do jajek musi wystarczyć do przyprawienia grzybów. Kapelusze kroję na ćwiartki a nawet ósemki, zależnie od wielkości. Kawałki muszą się dać włożyć do słoika. Grzyby najpierw moczę w mocno doprawionych jajkach roztrzepanych z mlekiem, a następnie w bułce tartej, czasem w bułce wymieszanej z mąką, a niekiedy w samej mące i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Oczywiście można użyć tu bezglutenowej bułki tartej.

3

Ostatnią partię kapeluszy – za radą znajomych z fb – moczyłam w cieście naleśnikowym przygotowanym z 3 jajek, szklanki mleka, kilku łyżek orkiszowej mąki (do uzyskania dość gęstego ciasta), sporej ilości soli i trochę pieprzu. Trzeba pamiętać o tym, że grzybów nie solimy, więc ciasto naleśnikowe musi być „przeprzyprawione” (ładne słowo, prawda?). Pokrojone w mniejsze cząstki kapelusze zanurzałam w cieście i smażyłam na gorącym oleju. W razie potrzeby należy dorobić ciasta.

4

Tak czy siak usmażone kapelusze umieszczałam w różnej wielkości słoikach, napełniając je w 2/3 i układając w miarę ciasno. W międzyczasie przygotowałam zalewę octową. Na 1 szklankę octu jabłkowego i 5 części wody użyłam 6 czubatych łyżek cukru, 2 płaskie łyżki soli, kilkanaście kuleczek ziela angielskiego, 5-6 liści laurowych i łyżeczkę ziaren białej gorczycy oraz jedną pokrojoną w półkrążki dużą cebulę.

5

Nasze smażone kanie w zalewie octowej nie są bardzo kwaśne (wiem, bo już spróbowałam grzybów z pierwszej partii), ale my lubimy takie mało octowe przetwory. Jeśli wolicie kwaśniejsze – nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać więcej octu. Trzeba próbować, żeby uzyskać ulubiony smak marynaty. Zalewę zagotowałam w rondlu wraz z przyprawami i cebulą, a następnie gorącą wlewałam do słoików z usmażonymi grzybami, dopełniając je prawie pod wieczko i zakręcałam gorące, stawiając je następnie dnem do góry.

6

Część marynaty wsiąknie w panierkę i grzyby, trzeba więc przez tydzień przekręcać słoiki raz dnem, a raz wieczkiem ku górze. Po tym czasie można wynieść je do zimnej spiżarni. Nie wymagają dodatkowej pasteryzacji. W chłodzie dobrze się przechowują przez co najmniej 3-4 miesiące.

7

I jeszcze kanie...

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki