Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe śniadanie niespodzianka dla kogoś wyjątkowego...
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67488
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1848
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67488
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1848
Składniki
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sodę i wymieszać. Następnie pokroić masło na kawałki, dodać do składników i utrzeć masę. Dolać maślankę i mieszać do momentu, aż zrobi się z tego gładka masa (gładka, ale klejąca). Wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę, pokroić na małe części, z każdej zrobić kuleczkę. Wierzch kuleczki zwilżyć mlekiem i takie włożyć do piekarnika. Piec 12 min w piekarniku o temperaturze 220 stopni, dopóki wierzch nie zrobi się rumiany. Ciasteczka można posmarować maślanką i dżemem. Smacznego