Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na niedzielne śniadanie przygotowałam mojej rodzince przekąskę z jajek, pomidora i innych dodatków, tak trochę na wesoło. Rodzince pomysł bardzo się spodobał i byli bardzo zadowoleni. Przekąska bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Taka przekąska może być fajna ozdobą świątecznego stołu.
nóż, garnek, deska, półmisek,
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 75
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 129
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 75
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 129
Składniki
Jajka gotujemy na twardo ze szczyptą soli, po ugotowaniu przepłukujemy zimną wodą, a następnie obieramy ze skorupek. Po obraniu odkrawamy spód jajka, aby można było jajko ustawić. Pomidora po umyciu i osuszeniu kroimy na grubsze plastry. Na półmisku układamy liście sałaty (u mnie sałata lodowa), na liściach układamy plastry pomidorów, lekko je solimy i delikatnie oprószamy pieprzem. Następnie wyciskamy dookoła majonez i układamy nasze jeżyki z jajek. Dekorujemy wstążkami przygotowanymi z marchewki, cukinii i ogórka zielonego. Przygotowanie jeżyków: W połówkach jajek z wierzchu robimy dziurki wykałaczką, w dziurki wkładamy pocięty na kawałki szczypiorek lub cebulkę zieloną, oczka robimy z goździków, a nosek z ziela angielskiego. Porada; Z jednego jajka mamy 1 jeżyka, potrzebne 2 goździki na oczy, 1 ziarenko ziela angielskiego na nosek, 1 plaster pomidora.
Przygotowanie jeżyków.
Przygotowanie i dekoracja.
Gotowa przekąska czyli jeżyki.