Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sodziaki – placki wykonane na sodzie, dzięki czemu są one puszyste i dobrze wyrośnięte. Wspaniale smakują w postaci wytrawnej – z dodatkiem sosu czosnkowego lub pomidorowego, z warzywami czy masłem ziołowym. W wersji słodkiej są najczęściej podawane z maślanką, cukrem, cukrem pudrem czy dżemem.
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 177
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 294
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 74
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 177
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 294
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 74
Składniki
Do miski przelej maślankę i dodaj sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko i zmiksuj całość na jednolitą masę. Do miski przesiej mąkę z solą, a także dodaj cukier i sól. Wyrabiaj ciasto rękoma. Może być lekko klejące. Ciasto uformuj w kulę i przenieś na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości 1-2 cm. Za pomocą szklanki lub foremki do wycinania pierogów wycinaj kółka i odkładaj je na bok, pod bawełnianą ściereczką.
W ten sposób wykorzystaj całą masę, w razie konieczności rozwałkowując ją ponownie. Patelnię delikatnie posmaruj olejem. Kładź sodziaki na rozgrzany tłuszcz i przykryj patelnię pokrywką. Trzymaj placki w ten sposób przez ok. 2 minuty. Następnie pokrywkę zdejmij, a sodziaki obróć. Placki obracaj co ok. 2 minuty, a łączny czas smażenia powinien wynosić ok. 10-12 minut. W środku nie mogą być surowe.
Alternatywnie możesz je upiec w piekarniku w temperaturze 200 st. Celsjusza przez ok. 15 minut. Po upieczeniu wyjmuj sodziaki. Placki świetnie sprawdzają się w wersji wytrawnej lub słodkiej.