Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary przepis na pasztet i dodatkowo kruche ciasto to połączenie idealne. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.
Keksówka o wymiarach 30 x 8 cm
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10419
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336758
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4306
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423673
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10419
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336758
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4306
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423673
Składniki
Pokrój mięso na średnie kawałki, a marchewki, pietruzkę i seler obierz, pokrój na mniejsze części. Całość zalej wodą w dużym garnku i dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym. Gotuj do miękkości około 45 minut.
Wątróbkę podsmaż na patelni wraz z pokrojoną cebulą w piórka. Odstaw mięso do wystygnięcia, a kajzerkę zamocz w powstałym wywarze.
W tym czasie przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zimne masło i ugniataj do konsystencji kruszonki. Dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć szybko i sprawnie. Uformuj kulę, a następnie umieść ciasto do pasztetu w lodówce na około 30 minut.
Wystudzone mięso wraz z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa 2-3 razy. Do masy dodaj też pół szklanki powstałego wcześniej wywaru. Dodaj 3 jajka, odciśniętą kajzerkę, gałkę muszkatołową i sól, a następnie wyrabiaj masę przez około 10 minut. Opcjonalnie możesz podsmażyć boczek i dodać go jako większe kawałki do masy.
Ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia. Zanim wlejesz masę, możesz ułożyć ugotowane jajka, na samym środku jedno za drugim. Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z grzałkami góra i dół. Piecz przez około godzinę w temperaturze 180 stopni z grzaniem góra i dół.