Do góry

Przekąski Przepis na:

Spring rollsy z kurczakiem, szpinakiem i makaronem ryżowym

Spring rollsy z kurczakiem, szpinakiem i makaronem ryżowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 346

Idealna propozycja na przekąskę w ciągu dnia, lekką kolację czy posiłek do pracy. W papier ryżowy możecie zawinąć dosłownie wszystko :D Spring rollsy świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko - z owocami ;) Ta kompozycja warzyw z kurczakiem i makaronem to jedna z moich ulubionych.

Składniki

  • Mięso:
  • Pierś z kurczaka 1 szt.
  • Marynata:
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Olej sezamowy 1 łyżka
  • chili w płatkach 1/4 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • Imbir 1 szczypta
  • sok z limonki 1 łyżka
  • Nadzienie:
  • papier ryżowy 10 szt.
  • makaron ryżowy 50 g
  • Marchew 1 szt.
  • Ogórek gruntowy 3 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • szpinak baby 1 garść
  • cebula czerwona 1 szt.
  • bazylia kilka liści
  • sezam czarny 1 łyżka
  • Dodatkowo:
  • Sos sojowy 1/4 szklanki
  • płatki chili 1 szczypta
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Spring rollsy z kurczakiem, szpinakiem i makaronem ryżowym

Przygotowanie

  1. Pierś pokroić w kostkę, przełożyć do miski i dodać składniki marynaty. Wymieszać i ostawić na 30 minut (a najlepiej na kilka godzin) do zamarynowania. Na patelni rozgrzać olej, pierś usmażyć i przestudzić. Makaron ryżowy wrzucić do wrzątku, gotować ok. 3 minut, do miękkości, odcedzić, zahartować zimną wodą i wystudzić. Marchew i ogórka (jeśli jest gruntowy) obrać i pokroić w cienkie paski o długości ok. 8 cm. Paprykę pokroić na paski, cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

  2. Papier ryżowy moczyć przez 3 sekundy w płaskiej misce z letnią wodą. Przełożyć na deskę, posypać sezamem, układać szpinak, bazylię, warzywa, makaron i mięso. Zwijać jak gołąbki, przełożyć na talerz. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania składników. Spring rollsy maczać w sosie sojowym z chili.

  3. Rady: Zamiast sosu sojowego spring rollsy można podać z sosem słodko-ostrym lub połączyć sos sojowy z łyżka masła orzechowego.
    Układając spring rollsy na talerzu zachowajcie odstęp, papier ryżowy mocno się klei i ma tendencje do rozrywania.
    Z ogórka szklarniowego warto usunąć gniazda nasienne, żeby nie puścił za dużo wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń