Przekąski Przepis na:
Super delikatny i soczysty schab gotowany

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 983
Dodano: 22.08.2017
Odsłon: 34938
Składniki
- 1 kg schabu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka czubricy czerwonej lub wędzonej papryki
- masło klarowane lub olej do smażenia
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków lub (jeśli mamy) nakłuwaczem do mięs.
Wszystkie przyprawy mieszamy w jednym naczyniu.
Obtaczamy schab w przyprawach. Delikatnie je wmasowujemy.
Zawijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 5 dni.
Codziennie delikatnie masujemy, żeby przyprawy bardziej wniknęły w strukturę mięsa i przewracamy na drugą stronę.
Po 5 dniach wyjmujemy z lodówki. Wygląda wtedy jak na zdjęciu poniżej.
-
Wyjmujemy z folii i obmywamy pod bieżącą wodą. Osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej i obsmażamy go dosłownie po 2 minuty z każdej strony aby zamknąć pory. Odkładamy na kilka minut do wystygnięcia.
W garnku zagotowujemy wodę. W tym czasie owijamy schab szczelnie w folię spożywczą, następnie wkładamy do rękawa do pieczenia, zawijamy i ponownie owijamy folią.
Do wrzątku wkładamy zawinięte mięso i gotujemy 5 minut.
Garnek zdejmujemy z płyty lub palnika. Schab pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
Wtedy wyjmujemy z garnka, odwijamy z folii i rozkoszujemy się wspaniałym smakiem.
Smacznego !!!
Komentarze do przepisu (11)

Nevermore 06 września 2017Zgłoś do usunięcia
Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią stwierdzam, że ... ten schab był przesmaczny, zarówno na zimno, jak i na gorąco. Zniknął szybciej niż myślałem i na pewno nie raz powtórzymy ten przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 23 sierpnia 2017Zgłoś do usunięcia
O kurka wodna, to musi być super :))Czas chyba wybrać się na łowy i upolować dobry schabik. Odpowiedzi: 5 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 22 sierpnia 2017Zgłoś do usunięcia
Domowe najlepsze Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz