Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sushi ????po mojemu, czyli jak nie dać się zapędzić w koszta i zrobić sushi z produktów codziennych.
Dzisiaj na moim blogu przepis autorski w wykonaniu mojego syna i synowej. Su...
Odsłon: 5791
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 253
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12408
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 430
Esencjonalny bulion wołowy podany z naleśnikami to fantastyczny pomysł na dan...
Odsłon: 4334
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 253
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12408
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 430
Esencjonalny bulion wołowy podany z naleśnikami to fantastyczny pomysł na dan...
Odsłon: 4334
Składniki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut dłużej niż zaleca producent. Ma to na celu rozgotowanie ryżu. Ogórki kroimy w paseczki. Papryki myjemy usuwamy ziarenka i kroimy w paski. Szczypiorek drobno siekamy. Łososia mimo iż jest w w plasterkach kroimy w mniejsze, podzielne kawałki. Makrelę mimo że jest to filet sprawdzamy czy na pewno nie ma ości i dzielimy tak jak łososia w niezbyt grube kawałki.
Ryż studzimy. Musi być zimny. Następnie ręką rozgniatamy aby konsystencja była lepka. Matę do zwijania sushi owijamy folią spożywczą co ułatwi nam zwijanie. Na tak przygotowaną matę kładziemy sushi nori. UWAGA Liście mają dwie strony. Błyszczącą i matową. Ryż układamy na stronę matową. Nakładając ryż używamy miseczki z wodą, w której zamaczamy palce aby łatwiej rozprowadzić ryż. Ryż układamy tak aby boki i brzeg były puste. Podążając za zdjęciami na pewno dacie sobie radę. Na ryż układamy jeden rodzaj ryby, papryki, ogórka i szczypiorku. Następnie centymetr po centymetrze ściśle zwijamy w rulon. Aby nasz rulon pociąć w plasterki potrzebujemy bardzo ostry nóż. Początek i koniec każdego rulonika nie jest doskonały, więc nie należy się tym przejmować. Tak jak z pierwszym liściem , tak postępujemy aż do wyczerpania składników. Ja zużyłam 7 liści. Tak przygotowane sushi podajemy z ciemnym sosem sojowym.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Grillowane mini kebaby
Przekąski
Szparagi z serem i boczkiem
Przekąski
Tarta "szachownica" ze szparagami, pesto i camembertem
Przekąski
Młoda kapusta z pieczarkami
Grillowane mini kebaby
Proste i szybkie w przygotowaniu, idealna propozycja na grilla.
Odsłon: 85
Szparagi z serem i boczkiem
Sezon szparagowy w pełni tak więc przygotowałam dla was przepyszne szparagi z...
Odsłon: 306