Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie samemu sushi daje mnóstwo satysfakcji i nie jest trudne. Przygotowanie sushi pierwszy raz zajęło nam dwie godziny. Warto było. Cudowne doświadczenie. Kolejne sushi poszło nam bardzo sprawnie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1826
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4651
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1826
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4651
Składniki
Wypłukaj ryż ponieważ zawiera dużo skrobi. Ważne aby robić to zimną wodą. Można przecierać delikatnie ziarenka ryżu miedzy palcami. Robimy tak trzy cztery razy, do momentu kiedy woda z płukania przestanie być mętna. Tak umyte ziarna zalewamy wodą i moczymy je 10 minut. Wylewamy ponownie wodę i dodajemy już właściwą proporcje czyli 1 i 1/5 szklanki wody. Nie solimy. Następnie wstawiamy przykryty pokrywką garnek na palnik (do momentu zagotowania się wody minie ok 6 minut) i gotujemy teraz 2 minuty od momentu zagotowania wody. Nie odrywamy pokrywki do końca procesu gotowania. Następnie pozostawiamy na najmniejszym palniku lub kuchenki elektrycznej na 8-10 min. Po zdjęciu z palnika najlepiej jest odstawić garnek w zimne miejsce lub na zimny kamień na 15 min. i jeszcze nie zdejmujemy pokrywki. Po ostygnięciu wysypujemy ryż do płaskiego naczynia i zalewamy zaprawą (ocet + cukier + sól) uzyskać shari. Lekko podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Taką zaprawą zalewamy po wierzchu ostudzony ryż i delikatnie mieszamy aby płyn rozprowadzić w całej porcji ryżu. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie mieszamy delikatnie tak aby nie pokruszyć ziaren i przykryte odstawiamy na jeszcze 5-10 min. Smażymy cienki omlet z jajka. Na bambusowej macie (makisu) kładziemy nori, czyli wodorosty i rozprowadzamy ryż równomiernie na całej szerokości wodorostu. W górnej części pozostawiamy około 2 cm arkusza bez ryżu aby po zwinięciu zakleić rolkę. Ryż układamy tak aby na obrzeżach powstała delikatnie wyższa ramka. Układając ryż moczymy dłonie aby uniknąć przyklejania ryżu do rąk. Na ryż w środkowej części układamy kolejno sałatę, serek pokrojone warzywa i omlet. Przy pomocy bambusowej maty zwijamy rolkę. Przed końcem zwijania moczymy niepokryty ryżem koniec wodorostu wodą i dokręcamy do przyklejenia. Tak uformowaną rolkę tniemy na krążki. Podajemy z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.