Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie samemu sushi daje mnóstwo satysfakcji i nie jest trudne. Przygotowanie sushi pierwszy raz zajęło nam dwie godziny. Warto było. Cudowne doświadczenie. Kolejne sushi poszło nam bardzo sprawnie.
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 3172
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 3172
Składniki
Wypłukaj ryż ponieważ zawiera dużo skrobi. Ważne aby robić to zimną wodą. Można przecierać delikatnie ziarenka ryżu miedzy palcami. Robimy tak trzy cztery razy, do momentu kiedy woda z płukania przestanie być mętna. Tak umyte ziarna zalewamy wodą i moczymy je 10 minut. Wylewamy ponownie wodę i dodajemy już właściwą proporcje czyli 1 i 1/5 szklanki wody. Nie solimy. Następnie wstawiamy przykryty pokrywką garnek na palnik (do momentu zagotowania się wody minie ok 6 minut) i gotujemy teraz 2 minuty od momentu zagotowania wody. Nie odrywamy pokrywki do końca procesu gotowania. Następnie pozostawiamy na najmniejszym palniku lub kuchenki elektrycznej na 8-10 min. Po zdjęciu z palnika najlepiej jest odstawić garnek w zimne miejsce lub na zimny kamień na 15 min. i jeszcze nie zdejmujemy pokrywki. Po ostygnięciu wysypujemy ryż do płaskiego naczynia i zalewamy zaprawą (ocet + cukier + sól) uzyskać shari. Lekko podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Taką zaprawą zalewamy po wierzchu ostudzony ryż i delikatnie mieszamy aby płyn rozprowadzić w całej porcji ryżu. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie mieszamy delikatnie tak aby nie pokruszyć ziaren i przykryte odstawiamy na jeszcze 5-10 min. Smażymy cienki omlet z jajka. Na bambusowej macie (makisu) kładziemy nori, czyli wodorosty i rozprowadzamy ryż równomiernie na całej szerokości wodorostu. W górnej części pozostawiamy około 2 cm arkusza bez ryżu aby po zwinięciu zakleić rolkę. Ryż układamy tak aby na obrzeżach powstała delikatnie wyższa ramka. Układając ryż moczymy dłonie aby uniknąć przyklejania ryżu do rąk. Na ryż w środkowej części układamy kolejno sałatę, serek pokrojone warzywa i omlet. Przy pomocy bambusowej maty zwijamy rolkę. Przed końcem zwijania moczymy niepokryty ryżem koniec wodorostu wodą i dokręcamy do przyklejenia. Tak uformowaną rolkę tniemy na krążki. Podajemy z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.