Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo popularna w Ameryce suszona wołowina zwana Beef Jerky zyskuje coraz więcej fanów także w Polsce. Niestety Beef Jerky które można kupić w sklepach jest bardzo drogie. Taka suszona wołowina kosztuje kilkanaście złotych za 25 gramowe opakowanie. Pokażę Wam jak domowym sposobem przygotować pyszną suszoną wołowinę.
Steki wołowe wkładamy na ok godzinę do zamrażalnika tak by stały się twarde ale nie zamarzły na kamień. Odcinamy wszystkie białe tkanki które po wysuszeniu utrudniałyby gryzienie.
Wołowinę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dzięki temu że wołowina jest prawie zamarznięta nie powinno to sprawić kłopotu.
W zamykanym pojemniku mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, ketchup, miód i wyciśnięty przez praskę czosnek. mięso dokładnie mieszamy w marynacie, zamykamy pojemnik i wstawiamy na ok 24 godziny do lodówki.
Na drugi dzień po zamarynowaniu wołowiny nabijamy każdy plasterek mięsa na wykałaczkę i wieszamy w piekarniku na metalowym rusztowaniu. Mięso nabijamy przy jednym z jego końców tak aby swobodnie wisiał. Rozmieszczamy wykałaczki w takich odstępach aby plasterki wołowiny się ze sobą nawzajem nie stykały.
Ustawiamy piekarnik na 50 stopni z termoobiegiem. Drzwiczki zostawiamy uchylone na ok 2-3 cm. Ważne aby zablokować czujnik zamknięcia drzwiczek piekarnika co spowoduje że przy uchylonych drzwiczkach wiatrak będzie działał i będzie wydmuchiwał wilgoć c z piekarnika. Zamkniecie drzwiczek najpewniej spowoduje "zagotowanie" wołowiny - stanie się gumiasta i szara (sprawdzone na własnym przykładzie)
Wołowina powinna się suszyć kilka godzin. co jakiś czas trzeba sprawdzać czy mięso nie jest za miękkie albo za twarde.
Marynata z tego przepisu jest jedną z wielu jakie można zastosować z Beef Jerky. Zachęcam do eksperymentowania z bardziej pikantnymi lub bardziej słodkimi kompozycjami.
SMACZNEGO
Smaczna, zdrowa, delikatna ryba pieczona , doskonałe danie na piątek i nie ty...
Odsłon: 6951
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 33
Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...
Odsłon: 36
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 46
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 321
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 33
Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...
Odsłon: 36
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 46
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 321
Składniki
Steki wołowe wkładamy na ok godzinę do zamrażalnika tak by stały się twarde ale nie zamarzły na kamień. Odcinamy wszystkie białe tkanki które po wysuszeniu utrudniałyby gryzienie.
Wołowinę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dzięki temu że wołowina jest prawie zamarznięta nie powinno to sprawić kłopotu.
W zamykanym pojemniku mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, ketchup, miód i wyciśnięty przez praskę czosnek. mięso dokładnie mieszamy w marynacie, zamykamy pojemnik i wstawiamy na ok 24 godziny do lodówki.
Na drugi dzień po zamarynowaniu wołowiny nabijamy każdy plasterek mięsa na wykałaczkę i wieszamy w piekarniku na metalowym rusztowaniu. Mięso nabijamy przy jednym z jego końców tak aby swobodnie wisiał. Rozmieszczamy wykałaczki w takich odstępach aby plasterki wołowiny się ze sobą nawzajem nie stykały.
Ustawiamy piekarnik na 50 stopni z termoobiegiem. Drzwiczki zostawiamy uchylone na ok 2-3 cm. Ważne aby zablokować czujnik zamknięcia drzwiczek piekarnika co spowoduje że przy uchylonych drzwiczkach wiatrak będzie działał i będzie wydmuchiwał wilgoć c z piekarnika. Zamkniecie drzwiczek najpewniej spowoduje "zagotowanie" wołowiny - stanie się gumiasta i szara (sprawdzone na własnym przykładzie)
Wołowina powinna się suszyć kilka godzin. co jakiś czas trzeba sprawdzać czy mięso nie jest za miękkie albo za twarde.
Marynata z tego przepisu jest jedną z wielu jakie można zastosować z Beef Jerky. Zachęcam do eksperymentowania z bardziej pikantnymi lub bardziej słodkimi kompozycjami.
SMACZNEGO
Przepisy Przekąski
Przekąski
Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami
Przekąski
Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis
Przekąski
Oryginalny langosz
Przekąski
Nadziewane kwiaty cukinii
Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 368
Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis
Domowy smalczyk do chleba z cebulką, kwaśnymi jabłkami, kiełbasą i odrobiną m...
Odsłon: 291