Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Delikatny smak liści winogron, ogrom ziół, które podkreślają walory zapachowe nadzienia ryżowego łączą się w jedną harmonijną całość. Wasi goście będą zaskoczeni takim połączeniem. Gwarantujemy, że danie będzie znikać ze stołu…
SUT TOLMA Liście winogron nadziewane ryżem z ziołami...
Składniki
- duży pęczek cebulki dymki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- duży pęczek kolendry
- duży pęczek koperku
- duża garść mięty
- odrobina startej skórki z cytryny
- szczypta suszonej czerwonej bazylii
- sok z 1,5 cytryny
- 250 ml oliwy z oliwek
- 400 gr ryżu
- szczypta czerwonej słodkiej papryki
- 0,5 L wody
- sól i pieprz do smaku
- liście winogrona
- plastry cytryny przy zagotowywaniu
Składniki
- duży pęczek cebulki dymki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- duży pęczek kolendry
- duży pęczek koperku
- duża garść mięty
- odrobina startej skórki z cytryny
- szczypta suszonej czerwonej bazylii
- sok z 1,5 cytryny
- 250 ml oliwy z oliwek
- 400 gr ryżu
- szczypta czerwonej słodkiej papryki
- 0,5 L wody
- sól i pieprz do smaku
- liście winogrona
- plastry cytryny przy zagotowywaniu

Etapy przygotowania
Przygotowanie dania zaczynamy od pokrojenia świeżej dymki, zwykłej cebuli i czosnku. Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię i dodajemy około 125ml oleju z oliwek. Podsmażamy na do miękkości. 400gr ryżu do risotto myjemy i dodajemy do naszych warzyw. Smażymy około 5 minut. Na tym etapie dodajemy troszkę czerwonej mielonej słodkiej papryki oraz na naszą porcję 0,5L wody.Zostawiamy pod przykryciem , aż do zredukowania wody. Teraz zioła. Kroimy kolendrę, koperek i świeżą miętę. Pokrojone zioła dodajemy do wystudzonej wcześniej przygotowanej mieszanki. Dodajemy sporo świeżo startej skórki z cytryny, czerwoną bazylię oraz sok z 1,5 cytryny. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Próbujemy i jak czegoś brakuje doprawiamy do smaku. Przygotowujemy spory garnek, w którym wykładamy liście winogron oraz kilka plastrów cytryny, jako warstwę ochronną przed przywieraniem. Naszą mieszankę zawijamy w liście winogron. Jak to zrobić pokazujemy w naszym filmie. Układamy ściśle w garnku i zalewamy 125ml oliwy z oliwek i przykrywamy talerzem, aby szczelnie przykrywał wszystkie nasze zawijasy:). Dolewamy wody, aby do polowy przykryć brzegi talerza, którym przykryliśmy je w garnku. Gotujemy max. 60minut. Gotowe. Smacznego. Pozdrawiamy Lilith i Paweł
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- duży pęczek cebulki dymki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- duży pęczek kolendry
- duży pęczek koperku
- duża garść mięty
- odrobina startej skórki z cytryny
- szczypta suszonej czerwonej bazylii
- sok z 1,5 cytryny
- 250 ml oliwy z oliwek
- 400 gr ryżu
- szczypta czerwonej słodkiej papryki
- 0,5 L wody
- sól i pieprz do smaku
- liście winogrona
- plastry cytryny przy zagotowywaniu
Przygotowanie dania zaczynamy od pokrojenia świeżej dymki, zwykłej cebuli i czosnku. Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię i dodajemy około 125ml oleju z oliwek. Podsmażamy na do miękkości. 400gr ryżu do risotto myjemy i dodajemy do naszych warzyw. Smażymy około 5 minut. Na tym etapie dodajemy troszkę czerwonej mielonej słodkiej papryki oraz na naszą porcję 0,5L wody.Zostawiamy pod przykryciem , aż do zredukowania wody. Teraz zioła. Kroimy kolendrę, koperek i świeżą miętę. Pokrojone zioła dodajemy do wystudzonej wcześniej przygotowanej mieszanki. Dodajemy sporo świeżo startej skórki z cytryny, czerwoną bazylię oraz sok z 1,5 cytryny. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Próbujemy i jak czegoś brakuje doprawiamy do smaku. Przygotowujemy spory garnek, w którym wykładamy liście winogron oraz kilka plastrów cytryny, jako warstwę ochronną przed przywieraniem. Naszą mieszankę zawijamy w liście winogron. Jak to zrobić pokazujemy w naszym filmie. Układamy ściśle w garnku i zalewamy 125ml oliwy z oliwek i przykrywamy talerzem, aby szczelnie przykrywał wszystkie nasze zawijasy:). Dolewamy wody, aby do polowy przykryć brzegi talerza, którym przykryliśmy je w garnku. Gotujemy max. 60minut. Gotowe. Smacznego. Pozdrawiamy Lilith i Paweł
Ciekawy przepis;/