Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Delikatny smak liści winogron, ogrom ziół, które podkreślają walory zapachowe nadzienia ryżowego łączą się w jedną harmonijną całość. Wasi goście będą zaskoczeni takim połączeniem. Gwarantujemy, że danie będzie znikać ze stołu…
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1108
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1108
Składniki
Przygotowanie dania zaczynamy od pokrojenia świeżej dymki, zwykłej cebuli i czosnku. Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię i dodajemy około 125ml oleju z oliwek. Podsmażamy na do miękkości. 400gr ryżu do risotto myjemy i dodajemy do naszych warzyw. Smażymy około 5 minut. Na tym etapie dodajemy troszkę czerwonej mielonej słodkiej papryki oraz na naszą porcję 0,5L wody.Zostawiamy pod przykryciem , aż do zredukowania wody. Teraz zioła. Kroimy kolendrę, koperek i świeżą miętę. Pokrojone zioła dodajemy do wystudzonej wcześniej przygotowanej mieszanki. Dodajemy sporo świeżo startej skórki z cytryny, czerwoną bazylię oraz sok z 1,5 cytryny. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Próbujemy i jak czegoś brakuje doprawiamy do smaku. Przygotowujemy spory garnek, w którym wykładamy liście winogron oraz kilka plastrów cytryny, jako warstwę ochronną przed przywieraniem. Naszą mieszankę zawijamy w liście winogron. Jak to zrobić pokazujemy w naszym filmie. Układamy ściśle w garnku i zalewamy 125ml oliwy z oliwek i przykrywamy talerzem, aby szczelnie przykrywał wszystkie nasze zawijasy:). Dolewamy wody, aby do polowy przykryć brzegi talerza, którym przykryliśmy je w garnku. Gotujemy max. 60minut. Gotowe. Smacznego. Pozdrawiamy Lilith i Paweł