Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Delikatny smak liści winogron, ogrom ziół, które podkreślają walory zapachowe nadzienia ryżowego łączą się w jedną harmonijną całość. Wasi goście będą zaskoczeni takim połączeniem. Gwarantujemy, że danie będzie znikać ze stołu…
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3956
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19962
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3081
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4334
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3956
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19962
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3081
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4334
Składniki
Przygotowanie dania zaczynamy od pokrojenia świeżej dymki, zwykłej cebuli i czosnku. Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię i dodajemy około 125ml oleju z oliwek. Podsmażamy na do miękkości. 400gr ryżu do risotto myjemy i dodajemy do naszych warzyw. Smażymy około 5 minut. Na tym etapie dodajemy troszkę czerwonej mielonej słodkiej papryki oraz na naszą porcję 0,5L wody.Zostawiamy pod przykryciem , aż do zredukowania wody. Teraz zioła. Kroimy kolendrę, koperek i świeżą miętę. Pokrojone zioła dodajemy do wystudzonej wcześniej przygotowanej mieszanki. Dodajemy sporo świeżo startej skórki z cytryny, czerwoną bazylię oraz sok z 1,5 cytryny. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Próbujemy i jak czegoś brakuje doprawiamy do smaku. Przygotowujemy spory garnek, w którym wykładamy liście winogron oraz kilka plastrów cytryny, jako warstwę ochronną przed przywieraniem. Naszą mieszankę zawijamy w liście winogron. Jak to zrobić pokazujemy w naszym filmie. Układamy ściśle w garnku i zalewamy 125ml oliwy z oliwek i przykrywamy talerzem, aby szczelnie przykrywał wszystkie nasze zawijasy:). Dolewamy wody, aby do polowy przykryć brzegi talerza, którym przykryliśmy je w garnku. Gotujemy max. 60minut. Gotowe. Smacznego. Pozdrawiamy Lilith i Paweł