Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna ozdoba świątecznego stołu. Fantastyczne jest w niej to, że jeśli coś zostanie pakujemy w pudełko i zabieramy do pracy. Mięsko , kapusta kiszona i chrupiące choinki z gwiazdkami. Gwiazdki to marchewki konserwowane z ogórkami. Podając przepis na ogórki z dekoracyjnymi gwiazdkami, pisałam że w święta przydadzą się , no i przydały się :)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3479
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 110
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 838
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3479
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 110
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 838
Składniki
Tortownica 22 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką. Mielone mięso najlepiej dzień wcześniej wymieszać z lubczykiem, natką, posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Przykryć i odstawić na noc do lodówki. Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie. Do mielonego mięsa z lodówki dodać pokrojoną kapustę, bułkę wymieszaną z bulionem i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wafle stożkowe owinąć srebrną folią. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i wałkować w cienkie podłużne placki z których wycinamy 2,5 cm paski. Paskami owijamy stożki. Pieczemy w 200 C ok. 25 minut.
W tym czasie pozostałą większą część ciasta rozwałkować i obłożyć spód i boki tortownicy. Spód posypać natką pietruszki i słonecznikiem. Wyłożyć mięso.
Po wyjęciu choinek, temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 190 C i wstawić zapiekankę. Piec ok. 60 minut.
Przestudzone choinki pomalować barwnikiem wymieszanym z alkoholem. Za pomocą majonezu przykleić marchewkowe gwiazdki. Choinki ustawić na wystudzonej zapiekance, posypać natką.
Gotowe. O ozdobnych gwiazdkach przypomniałam sobie dopiero po zjedzeniu części zapiekanki :)