Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, proste do zrobienia i na święta pasują najbardziej.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 770
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22816
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15234
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4923
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45845
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 770
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22816
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15234
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4923
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45845
Składniki
Przygotowanie ryb: Ryby odgławiamy, patroszymy,(jeżeli są w całości) czyścimy, kroimy w odpowiednie wielkości, myjemy, osuszamy. Posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na gorącym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotowanie zalewy: Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, sól, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, cebulę i czosnek. Zagotowujemy doprowadzając do wrzenia. Jak marchewka jest już prawie miękka, dodajemy ocet i krótko zagotowujemy. W międzyczasie przygotowujemy słoiki i układamy w nich części ryb. Zalewamy gorącą marynatą ryby w słoikach, zakręcamy wieczka i odstawiamy do wystygnięcia. Nie zagotowujemy słoików. Po wystygnięciu odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie ryba jest gotowa do spożycia. Uwagi: Do wykonania tego przepisu można każdą rybę, czy z ościami czy też filety, użyć. Ja użyłem większe karasie.