Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na domową pizzę, ale zrobiona w formie świderków.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101521
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1977
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5833
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5839
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101521
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1977
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5833
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5839
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, sól, jajko ( można dodać do ciasta zioła np. oregano, bazylię ). W garnuszku podgrzewamy mleko, drożdże i cukier ( ma być ciepłe - nie zagotować! ) i dodajemy do mąki, mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy olej.
Następnie wyrabiamy ręką aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na placek. Smarujemy przecierem i posypujemy ulubionymi dodatkami ( nie za dużo ).
Wałkujemy drugi kawałek i nakładamy na pierwszy. Następnie kroimy na paski ok . 3 cm. Zwijamy na kształt świderków.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze świderki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i pieczemy ok. 25-30 min. Pod koniec pieczenia dodajemy paski sera żółtego. Świderki można podawać z keczupem lub masłem czosnkowym. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Życzę smacznego :)