Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze koty za płoty... Ostatnio chodzą za mną przysłowia i teraz akurat to mi się nasunęło. Dlaczego? Otóż sprawa jest jasna dla mnie i znających przysłowia. Pierwszy raz zmierzyłam się dzisiaj ze świeżą kukurydzą i próbę uważam za udaną, ponieważ kolby kukurydzy zniknęły z talerza w baaardzo szybkim tempie. Sposób przygotowania i podania kukurydzy jest najprostszy z możliwych. Dlatego uważam, że to bardzo dobry przepis dla tych, którzy nigdy samodzielnie nie przygotowywali kukurydzy a mają ochotę to zrobić.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3774
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2138
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5593
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5604
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3774
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2138
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5593
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5604
Składniki
Kukurydzę dokładnie obieramy z liści i włókienek, płuczemy pod bieżącą wodą. Do dużego garnka wlewamy wodę, mleko, dodajemy cukier. Absolutnie nie dodajcie soli, ponieważ wówczas kukurydza zrobi się twarda. Wodę z mlekiem doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kolby kukurydzy. Jeżeli się mieszczą do garnka to w całości, a jeśli nie, możemy każdą kolbę przekroić na połowę. Kukurydzę gotujemy od momentu zagotowania 10 do 15 minut. U mnie trwało to dokładnie 13 minut. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną kukurydzę wyjmujemy z wody, lekko osączamy i smarujemy, czy jak wolicie nacieramy masełkiem czosnkowym. Masełko przygotowujemy w trakcie gotowania kukurydzy. Miękkie masło (temperatura pokojowa) ucieramy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli.
Uwaga 1: Oczywiście ilość masła, którą ja podaję w przepisie wystarczy na natarcie nim co najmniej 4 kolb kukurydzy, więc możecie zrobić masełko zmniejszając ilość składników o połowę lub zaszaleć i ugotować więcej kukurydzy :) U mnie pozostałe masełko czosnkowe wykorzystam zwyczajnie do pieczywa, ponieważ je uwielbiam. I masło i pieczywo ;) Uwaga 2: Podając, możecie kukurydzę dodatkowo posolić, jeżeli oczywiście lubicie taką bardziej słoną. Mnie wystarcza ta ilość soli, którą doprawiłam masełko czosnkowe. Smacznego.