Do góry

Przekąski Przepis na:

Świeża gotowana kukurydza z masełkiem czosnkowym

Świeża gotowana kukurydza z masełkiem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48495

Dodano:

Odsłon: 767

Pierwsze koty za płoty... Ostatnio chodzą za mną przysłowia i teraz akurat to mi się nasunęło. Dlaczego? Otóż sprawa jest jasna dla mnie i znających przysłowia. Pierwszy raz zmierzyłam się dzisiaj ze świeżą kukurydzą i próbę uważam za udaną, ponieważ kolby kukurydzy zniknęły z talerza w baaardzo szybkim tempie. Sposób przygotowania i podania kukurydzy jest najprostszy z możliwych. Dlatego uważam, że to bardzo dobry przepis dla tych, którzy nigdy samodzielnie nie przygotowywali kukurydzy a mają ochotę to zrobić.

Składniki

  • kukurydza 2 sztuki
  • woda 1.5 litra
  • mleko 200 ml
  • cukier 1 łyżka
  • masełko czosnkowe:
  • masło 200 g
  • czosnek 2 ząbki (duże)
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kukurydzę dokładnie obieramy z liści i włókienek, płuczemy pod bieżącą wodą.
    Do dużego garnka wlewamy wodę, mleko, dodajemy cukier. Absolutnie nie dodajcie soli, ponieważ wówczas kukurydza zrobi się twarda.
    Wodę z mlekiem doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kolby kukurydzy. Jeżeli się mieszczą do garnka to w całości, a jeśli nie, możemy każdą kolbę przekroić na połowę.
    Kukurydzę gotujemy od momentu zagotowania 10 do 15 minut. U mnie trwało to dokładnie 13 minut. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem.
    Ugotowaną kukurydzę wyjmujemy z wody, lekko osączamy i smarujemy, czy jak wolicie nacieramy masełkiem czosnkowym.
    Masełko przygotowujemy w trakcie gotowania kukurydzy. Miękkie masło (temperatura pokojowa) ucieramy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli.

  2. Uwaga 1: Oczywiście ilość masła, którą ja podaję w przepisie wystarczy na natarcie nim co najmniej 4 kolb kukurydzy, więc możecie zrobić masełko zmniejszając ilość
    składników o połowę lub zaszaleć i ugotować więcej kukurydzy :)
    U mnie pozostałe masełko czosnkowe wykorzystam zwyczajnie do pieczywa, ponieważ je uwielbiam. I masło i pieczywo ;)

    Uwaga 2: Podając, możecie kukurydzę dodatkowo posolić, jeżeli oczywiście lubicie taką bardziej słoną. Mnie wystarcza ta ilość soli, którą doprawiłam masełko czosnkowe.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń