Niezwykle proste połączenie, które urzekło mnie już dawno temu. I spodobało się jako świetny dodatek do szampana. Nie tylko przy okazji Sylwestra. Przedstawiam łososia z awokado.
Sylwestrowe przekąski – Idealny dodatek do szampana
Składniki
- 100 dag plastrów łososia wędzonego na zimno
- 1 szt. awokado (nie powinno być twarde ale też nie super dojrzałe)
- Cytryna
- Gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Składniki
- 100 dag plastrów łososia wędzonego na zimno
- 1 szt. awokado (nie powinno być twarde ale też nie super dojrzałe)
- Cytryna
- Gałązka rozmarynu (opcjonalnie)

Etapy przygotowania
Plastry wędzonego na zimno łososia (najlepszy byłby atlantycki) pokroiłem w mniejsze paski.
Awokado przekroiłem na pół. Pozbawiłem pestki. Obrałem ze skórki. Następnie pokroiłem poprzecznie w plastry.
Skropiłem sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało.
Każdy plasterek awokado owinąłem paskiem wędzonego łososia.
Ułożyłem na talerzu. Przybrałem łodygą rozmarynu i kilkoma plasterkami cytryny.
Podałem do szampana. *
* Można taki ”twór” nadziać na wykałaczkę, ale trzeba robić to ostrożnie, żeby nie zepsuć efektu. Najlepiej zrobić „łódeczkę”. I przez nią przekłuć się wykałaczką.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Torty
- Kremy
Odsłon: 120
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 101
Ostatnio komentowane przepisy
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Torty
- Kremy
Odsłon: 120
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 101



Składniki
- 100 dag plastrów łososia wędzonego na zimno
- 1 szt. awokado (nie powinno być twarde ale też nie super dojrzałe)
- Cytryna
- Gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Plastry wędzonego na zimno łososia (najlepszy byłby atlantycki) pokroiłem w mniejsze paski.
Awokado przekroiłem na pół. Pozbawiłem pestki. Obrałem ze skórki. Następnie pokroiłem poprzecznie w plastry.
Skropiłem sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało.
Każdy plasterek awokado owinąłem paskiem wędzonego łososia.
Ułożyłem na talerzu. Przybrałem łodygą rozmarynu i kilkoma plasterkami cytryny.
Podałem do szampana. *
* Można taki ”twór” nadziać na wykałaczkę, ale trzeba robić to ostrożnie, żeby nie zepsuć efektu. Najlepiej zrobić „łódeczkę”. I przez nią przekłuć się wykałaczką.