Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na szparagi, jednak nie chcesz ich potraktować jako składnik dania głównego? Mamy na to sposób. Przygotuj szparagi w cieście francuskim z dodatkiem boczku i słonego białego sera. Wystarczy, że zapieczesz je w piekarniku i podasz na ciepło jako przekąskę lub podwieczorek.
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 14
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 160
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 169
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 14
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 160
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 169
Składniki
Przygotuj szparagi do pieczenia. Opłucz je pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie odłam zdrewniała końce. Szparagi powinny pęknąć w miejscu, od którego nadają się do jedzenia. Łodyżki możesz przekroić na pół albo pozostawić w dłuższej formie.
Posól i popieprz szparagi. Delikatnie skrop je oliwą z oliwek. Ciasto francuskie podziel na równe kwadraty. Ich wielkość zależy od Twoich upodobań. Każdy kwadrat ciasta francuskiego posmaruj serkiem śmietankowym. Na środku ułóż szparagi.
Teraz pokrój boczek w drobną kostkę albo cienkie plastry. Podsmaż na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Posyp szparagi mięsem. Dodaj na sam koniec pokruszony biały ser.
Zawiń ciasto francuskie w taki sposób, aby zrobić kieszonki. Dokładnie zlep je na samym środku, aby się nie rozkleiło w trakcie pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz szparagi w cieście francuskim przez około 20 minut. Opcjonalnie do podania możesz posypać każde ciastko sezamem.