Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w winegrecie zajmują trzecie miejsce na podium dań, które każdego roku przygotowuję ze szparagów. Podkreślę - z białych szparagów. Ale zielone szparagi w winegrecie też wyglądają i smakują bardzo dobrze, choć zupełnie inaczej niż białe. Czasem podaję w ten sposób wyłącznie białe szparagi, czasem zielone, ale że lubię kolorowy talerz, to często mieszam oba kolory. Tym razem nie miałam na podorędziu zielonych szparagów, więc sięgnęłam po młodą marchewkę. Ta mała innowacja okazała się bardzo smaczna, więc nie waham się jej pokazać, choć nie jest to tradycyjna wersja szparagów w winegrecie. Ale od czego mamy wyobraźnię?
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 132
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1598
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 345
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 132
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1598
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 345
Składniki
Białe szparagi umyj i obierz. Z zielonych szparagów wystarczy odłamać albo odciąć zdrewniałe końce. Młode marchewki należy wymyć, odciąć natkę i korzonki, a następnie bez obierania ze skórki przeciąć wzdłuż na ćwiartki. Warzywa ugotuj na półmiękko w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru, a następnie odcedź i ostudź.
Składniki sosu umieść w słoiku, a następnie porządnie wymieszaj i połącz przez potrząsanie zakręconym słoikiem.
Zimne szparagi lub szparagi i marchewki ułóż ładnie na półmisku. Polej sosem winegret, wymieszanym wcześniej w słoiku, a następnie wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Szparagi w winegrecie mogą postać w lodówce dłużej, nawet przez kilkanaście godzin, jeśli jest taka konieczność.
Wyjmij półmisek z lodówki na kwadrans przed podaniem, żeby oliwa zdążyła się upłynnić i odzyskać aromat. Bezpośrednio przed podaniem na stół posyp warzywa posiekanymi jajkami, koperkiem i pieprzem.
Jak podawać szparagi w winegrecie? Jak zwykle, czyli jak najprościej. To jest znakomita i elegancka przystawka do głównego dania, ale może być też fajnym, niskowęglowodanowym i niezbyt kalorycznym daniem na lunch lub kolację. Można do niego podać świeży chleb albo ser, ale niekoniecznie. Szparagi w winegrecie podane bez dodatków i tak będą świetnie smakować.