Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w winegrecie zajmują trzecie miejsce na podium dań, które każdego roku przygotowuję ze szparagów. Podkreślę - z białych szparagów. Ale zielone szparagi w winegrecie też wyglądają i smakują bardzo dobrze, choć zupełnie inaczej niż białe. Czasem podaję w ten sposób wyłącznie białe szparagi, czasem zielone, ale że lubię kolorowy talerz, to często mieszam oba kolory. Tym razem nie miałam na podorędziu zielonych szparagów, więc sięgnęłam po młodą marchewkę. Ta mała innowacja okazała się bardzo smaczna, więc nie waham się jej pokazać, choć nie jest to tradycyjna wersja szparagów w winegrecie. Ale od czego mamy wyobraźnię?
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 364
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11153
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3890
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1343
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 364
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11153
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3890
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1343
Składniki
Białe szparagi umyj i obierz. Z zielonych szparagów wystarczy odłamać albo odciąć zdrewniałe końce. Młode marchewki należy wymyć, odciąć natkę i korzonki, a następnie bez obierania ze skórki przeciąć wzdłuż na ćwiartki. Warzywa ugotuj na półmiękko w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru, a następnie odcedź i ostudź.
Składniki sosu umieść w słoiku, a następnie porządnie wymieszaj i połącz przez potrząsanie zakręconym słoikiem.
Zimne szparagi lub szparagi i marchewki ułóż ładnie na półmisku. Polej sosem winegret, wymieszanym wcześniej w słoiku, a następnie wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Szparagi w winegrecie mogą postać w lodówce dłużej, nawet przez kilkanaście godzin, jeśli jest taka konieczność.
Wyjmij półmisek z lodówki na kwadrans przed podaniem, żeby oliwa zdążyła się upłynnić i odzyskać aromat. Bezpośrednio przed podaniem na stół posyp warzywa posiekanymi jajkami, koperkiem i pieprzem.
Jak podawać szparagi w winegrecie? Jak zwykle, czyli jak najprościej. To jest znakomita i elegancka przystawka do głównego dania, ale może być też fajnym, niskowęglowodanowym i niezbyt kalorycznym daniem na lunch lub kolację. Można do niego podać świeży chleb albo ser, ale niekoniecznie. Szparagi w winegrecie podane bez dodatków i tak będą świetnie smakować.