Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi z sosem holenderskim to klasyczne danie kuchni francuskiej, które łączy delikatny smak szparagów z aksamitnym, lekko cytrynowym sosem. To elegancka przystawka, idealna na wiosenne i letnie dni, gdy szparagi są w sezonie. Przygotowanie tego dania wymaga uwagi, ale efekt z pewnością zachwyci każdego smakosza.
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3189
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 613
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2311
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3189
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 613
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2311
Składniki
Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż szparagi do wrzącej wody i gotuj przez 2–3 minuty, aż będą al dente. Odcedź i odstaw na bok.
Żeby przygotować sos holenderski, w małym rondelku rozpuść masło klarowane i utrzymuj je w cieple. W misce umieść żółtka i sok z cytryny. Umieść miskę nad garnkiem z lekko gotującą się wodą (kąpiel wodna). Ubijaj żółtka z sokiem z cytryny, aż masa stanie się puszysta i lekko zgęstnieje. Powoli, cienkim strumieniem, dodawaj ciepłe masło do żółtek, cały czas ubijając, aż sos zgęstnieje i osiągnie kremową konsystencję. Dopraw sos solą i białym pieprzem do smaku.
Ułóż ugotowane szparagi na talerzach. Polej je przygotowanym sosem holenderskim. Podawaj od razu, najlepiej z chrupiącym pieczywem.