Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaczyna się sezon na szparagi, a wraz z nim wielki powrót do szparagowych specjałów. Szparagi to bardzo wdzięczne warzywo, które można ugotować, upiec lub dodać do zupy. Jednym z moich ulubionych przepisów są szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem. Można je przygotować w piekarniku lub na grillu. Gorąco zachęcam do przetestowania tego przepisu.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8158
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2786
Polecam.
Odsłon: 1388
Polecam.
Odsłon: 413
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8158
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2786
Polecam.
Odsłon: 1388
Polecam.
Odsłon: 413
Składniki
Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końce.
Plastry szynki parmeńskiej kroimy wzdłuż na pół. Plastrami szynki owijamy szparagi.
Spód naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Szparagi owinięte szynką parmeńską układamy jeden obok drugiego. Szparagi przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i oprószamy startym parmezanem.
Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Pieczemy do zrumienienia.