Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffiny szpinakowe są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Są słone, więc dobrze smakują, jako przekąska do wina lub piwa.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14627
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14627
Składniki
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Liście szpinakowe umyć i pokroić na mniejsze fragmenty, odstawić do obeschnięcia i obkapania wody.
Do foremek na muffiny włożyć papierki i każdą wyłożyć ciastem francuskim. Przed wyłożeniem nim foremki można je lekko porozciągać lub rozwałkować, żeby nie urosła z niego gruba poducha podczas pieczenia.
Na głębokiej patelki lub w garnku podgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Pod koniec smażenia cebuli dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Lekko obsmażyć i dodać szpinak.
Całość smażyć na małym ogniu cały czas mieszając aż do stracenia objętości przez liście.
Na sam koniec dodać ser pokrojony w drobną kostkę i delikatnie wmieszać w farsz tak, żeby ser lekko zaczął się rozpuszczać ale nadal pozostał w większych fragmentach.
Dodać sól, pieprz do smaku. Farsz nałożyć do foremek do ok 2/3 wysokości. Na środku każdego muffina można położyć małą kostkę sera. Piec aż do momentu zarumienienia się brzegów ciasta. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i zjeść ze smakiem.