Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskocz bliskich i znajomych tortem kanapkowym. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej! Wbrew pozorom przygotowanie go jest banalnie proste, każdą z warstw przygotujesz dosłownie w 10 minut! Szwedzki torcik śmiało możesz zaserwować zarówno na imprezie, jak i podczas świąt.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5053
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1951
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5053
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1951
Składniki
Przygotuj pasztet. Wątróbki umyj i dokładnie oczyść z ewentualnych błonek. Pokrój na mniejsze części.
Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce klarowanego masła. Gdy się zeszkli, dodaj wątróbki i smaż przez 2 minuty. Następnie wlej wodę wymieszaną z octem, przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Całość gotuj przez 10-15 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i za pomocą blendera zmiksuj. Przełóż do słoika, odstaw do wystygnięcia.
Warstwa buraczana. Buraka obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy przestygnie, zetrzyj go na tarce o małych oczkach lub podziel na mniejsze części i zmiksuj za pomocą blendera. Następnie wmieszaj wraz z serkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Warstwa jajeczna. Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą gotowe obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj je z łyżką majonezu, jogurtem i musztardą. Przypraw według uznania solą oraz pieprzem.
Przygotuj tort kanapkowy. Chleb przekrój wzdłuż na 4 równej grubości części. Na pierwszą (dolną) wyłóż pastę buraczaną. Kolejną warstwę posmaruj pasztetem, następną pastą jajeczną. Przykryj ostatnią częścią.
Przygotuj dodatki. Jajko ugotuj i podziel na 3 części. Ogórka oraz rzodkiewkę umyj i pokrój na plasterki.
Złożony chlebek posmaruj z wierzchu i po bokach śmietankowym serkiem. Górę przyozdób jajkami, rzodkiewkami i rzeżuchą, a boki plastrami ogórka.
Szwedzki tort kanapkowy przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.