Do góry

Przekąski Przepis na:

Szybka fasolka po bretońsku

Szybka fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1143 Ocena: 7879

Dodano:

Odsłon: 7263

Przygotowałam dziś fasolkę po bretońsku gotową w trzydzieści minut a co najważniejsze ze swojskiej młodej fasoli którą trzeba oczyścić ze strąków

Składniki

  • 700 g świeżej fasoli ze strąka,
  • 1,200 litra wody,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 mała marchew,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 krótkie pętka kiełbasy firmowej,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 1 koncentrat pomidorowy 30 % 180 g,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 szczypty bazylii susz,
  • 0,5 łyżki lubczyku suszonego,
  • 0,5 łyżki przyprawy ziarenka smaku,
  • 1 mały kawałek pora
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybka fasolka po bretońsku

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę wsypać przygotowaną i przepłukaną młodą fasolę ze strąka, marchew pokrojoną dowolnie, por pokrojony w krążki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i zebrać powstałą pianę, gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanej fasoli, w trakcie gotowania doprawić przyprawą. W międzyczasie gdy fasola się gotuje przygotować kiełbasę pokroić ją w krążki i podsmażyć na patelni na rumiano dodając łyżkę oleju

  2. Jak już fasola jest wystarczająco miękka dodać do niej usmażoną kiełbasę zamieszać lekko zagotować a następnie dodać majeranek oraz cały koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru również zagotować, doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną wsypać lubczyk i bazylię, zamieszać i zdjąć z ognia pozostawić na chwilę aby smaki się przegryzły. Jeżeli ktoś z państwa lubi można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek tak ze dwa ząbki

  3. Fasolka wyszła bardzo smaczna i gęsta zjedli zanim zdążyłam się obejrzeć dobrze że udało mi się do zdjęcia trochę zabrać , co jakiś czas lubię przygotować takie szybkie jedzonko a mianowicie przekąskę zwłaszcza gdy mamy dostęp do swojej fasoli prosto z pola pachnącą jesienią

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń