Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąski z ciasta francuskiego są nie tylko szybkie do przygotowania, ale też bardzo smaczne i efektowne. Tym razem chcielibyśmy polecić Twojej uwadze przekąskę z serem i suszonymi pomidorami, która w sylwestra przeniesie Cię do słonecznej Francji!
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4401
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1110
Polecam.
Odsłon: 640
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4401
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1110
Polecam.
Odsłon: 640
Składniki
Suszone pomidory odsącz z oleju lub oliwy. Najłatwiej jest to zrobić, jeśli wyciągniesz je z zalewy przy pomocy widelca na kilkukrotnie złożony ręcznik papierowy lub na kilka warstw papieru śniadaniowego czy pergaminu.
Odsączone suszone pomidory (w wersji bez niczego lub z dodatkiem ziół bądź pestek dyni) rozdrobnij dokładnie przy pomocy malaksera lub blendera (tzw. żyrafy).
Twardy ser mozzarella (nie z zalewy) zetrzyj na tarce.
Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj zblendowanymi suszonymi pomidorami, a następnie posyp startym serem mozzarella. Zawiń roladę i krój ją na paski o grubości około 2 centymetrów.
Roladki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury zalecanej do pieczenia przez producenta ciasta francuskiego. Gdy piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury, wstaw blaszkę z roladkami i piecz je aż do zarumienienia (poglądowy czas konieczny do odpowiedniego wypieczenia znajdziesz w zaleceniach producenta na opakowaniu od ciasta francuskiego).