Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąski z ciasta francuskiego sprawdzają się na wszystkich imprezach, bo są szybkie w przygotowaniu, a w smaku przepyszne. Dlatego i u mnie często goszczą na rodzinnych spotkaniach. Na moim blogu znajdziesz dużo fajnych pomysłów na takie przekąski. Dzisiaj zostawiam przepisy na wspaniałe rollsy z pesto, pomidorami suszonymi i słonecznikiem, zapiekanki z pomidorkami i oliwkami oraz paluchy serowe z boczkiem.
ROLLSY Z PESTO:
Pomidory suszone pokroić na kawałki, a słonecznik uprażyć przez kilkanaście minut na suchej patelni. Ciasto wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed użyciem. Następnie je rozwinąć na blacie, posmarować pesto, posypać kawałkami pomidorów suszonych i ziarnami słonecznika i zwinąć w roladę. Pokroić ją na ok. 2 cm plastry i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie wyjąć, posypać tartym serem i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
Rollsy są przepyszne w smaku :-)
ZAPIEKANKI Z POMIDORAMI I OLIWKAMI:
Ciasto wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed użyciem. Następnie je rozwinąć na blacie, przekroić wzdłuż na pół, a później na 6 części, tak żeby powstało 12 prostokątnych kawałków i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy kawałek posmarować serkiem , ale zostawić po 1 cm wolnego miejsca z każdego brzegu.
Pomidorki pokroić na połówki lub na 4 plastry, oliwki na połówki. Układać pomidory i oliwki na cieście francuskim. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie wyjąć, posypać tartą mozarellą (można ją również porwać na małe kawałki) i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
Po wyjęciu posypać szczypiorkiem lub ułożyć listki bazylii.
PALUCHY SEROWE Z BOCZKIEM:
Ciasto rozwinąć, przekroić na pół i obie części posmarować rozbełtanym jajkiem. Następnie na 1 połówce rozsypać tarty ser i ułożyć plastry boczku. Drugą połówkę nałożyć na górę i dokładnie docisnąć. Pokroić na cienkie ok. 1-1,5 cm kawałki, które należy zawijać w spiralkę. Na koniec paluchy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia w 220 stopniach.
Bardzo szybkie do przygotowania faworki z ciasta francuskiego, pieczone w pie...
Odsłon: 1374
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na p...
Odsłon: 15
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 44
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 71
Ciasto przekładaniec to ciasto bez pieczenia. Ciasto bardzo proste , smaczne...
Odsłon: 247
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na p...
Odsłon: 15
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 44
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 71
Ciasto przekładaniec to ciasto bez pieczenia. Ciasto bardzo proste , smaczne...
Odsłon: 247
Składniki
ROLLSY Z PESTO: Pomidory suszone pokroić na kawałki, a słonecznik uprażyć przez kilkanaście minut na suchej patelni. Ciasto wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed użyciem. Następnie je rozwinąć na blacie, posmarować pesto, posypać kawałkami pomidorów suszonych i ziarnami słonecznika i zwinąć w roladę. Pokroić ją na ok. 2 cm plastry i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie wyjąć, posypać tartym serem i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Rollsy są przepyszne w smaku :-)
ZAPIEKANKI Z POMIDORAMI I OLIWKAMI: Ciasto wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed użyciem. Następnie je rozwinąć na blacie, przekroić wzdłuż na pół, a później na 6 części, tak żeby powstało 12 prostokątnych kawałków i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować serkiem , ale zostawić po 1 cm wolnego miejsca z każdego brzegu. Pomidorki pokroić na połówki lub na 4 plastry, oliwki na połówki. Układać pomidory i oliwki na cieście francuskim. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie wyjąć, posypać tartą mozarellą (można ją również porwać na małe kawałki) i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem lub ułożyć listki bazylii.
PALUCHY SEROWE Z BOCZKIEM: Ciasto rozwinąć, przekroić na pół i obie części posmarować rozbełtanym jajkiem. Następnie na 1 połówce rozsypać tarty ser i ułożyć plastry boczku. Drugą połówkę nałożyć na górę i dokładnie docisnąć. Pokroić na cienkie ok. 1-1,5 cm kawałki, które należy zawijać w spiralkę. Na koniec paluchy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia w 220 stopniach.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Ekspresowe roladki z tortilli z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przekąski
Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami
Przekąski
Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis
Przekąski
Oryginalny langosz
Ekspresowe roladki z tortilli z rzodkiewką i szczypiorkiem
Ekspresowe roladki z tortilli idealne na śniadanie, kolację lub na imprezę. W...
Odsłon: 135
Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 596