Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąski z ciasta francuskiego sprawdzają się na wszystkich imprezach, bo są szybkie w przygotowaniu, a w smaku przepyszne. Dlatego i u mnie często goszczą na rodzinnych spotkaniach. Na moim blogu znajdziesz dużo fajnych pomysłów na takie przekąski. Dzisiaj zostawiam przepisy na wspaniałe rollsy z pesto, pomidorami suszonymi i słonecznikiem, zapiekanki z pomidorkami i oliwkami oraz paluchy serowe z boczkiem.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 432
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5473
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 432
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5473
Składniki
ROLLSY Z PESTO: Pomidory suszone pokroić na kawałki, a słonecznik uprażyć przez kilkanaście minut na suchej patelni. Ciasto wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed użyciem. Następnie je rozwinąć na blacie, posmarować pesto, posypać kawałkami pomidorów suszonych i ziarnami słonecznika i zwinąć w roladę. Pokroić ją na ok. 2 cm plastry i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie wyjąć, posypać tartym serem i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Rollsy są przepyszne w smaku :-)
ZAPIEKANKI Z POMIDORAMI I OLIWKAMI: Ciasto wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed użyciem. Następnie je rozwinąć na blacie, przekroić wzdłuż na pół, a później na 6 części, tak żeby powstało 12 prostokątnych kawałków i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować serkiem , ale zostawić po 1 cm wolnego miejsca z każdego brzegu. Pomidorki pokroić na połówki lub na 4 plastry, oliwki na połówki. Układać pomidory i oliwki na cieście francuskim. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie wyjąć, posypać tartą mozarellą (można ją również porwać na małe kawałki) i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem lub ułożyć listki bazylii.
PALUCHY SEROWE Z BOCZKIEM: Ciasto rozwinąć, przekroić na pół i obie części posmarować rozbełtanym jajkiem. Następnie na 1 połówce rozsypać tarty ser i ułożyć plastry boczku. Drugą połówkę nałożyć na górę i dokładnie docisnąć. Pokroić na cienkie ok. 1-1,5 cm kawałki, które należy zawijać w spiralkę. Na koniec paluchy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia w 220 stopniach.