Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14622
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14622
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Składniki
Szynkę myjemy. Papierem kuchennym trzeba ją osuszyć. Odcinamy tłuste przerosty. Wkładamy szynkę do pojemnika i nacieramy cukrem. Odkładamy do lodówki na 48 godz pamiętając o odlewaniu wody (soków), która będzie wypływać z szynki. Robimy to 3-4 razy na dobę. Po 48 godz wyjmujemy szynkę i opukujemy z cukru pod bierzącą, zimną wodą. Osuszamy ją papierem kuchennym. I teraz zasypujemy solą. i wkładamy do lodówki na 48 godz nie zapominając oczywiście o odlewaniu wody. Po 48 godz wyjmujemy ją, opukujemy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy. Teraz nie pozostało nam nic innego jak natrzeć szynkę przyprawami (wymieszaj wszystkie podane wyżej przyprawy). Wkładamy szynkę do pończochy (może być gaza) i wieszamy ją na 5-8 dni (ja wieszam na 6 dni w przewiewnym pokoju, gdzie panuje temp około 18 stopni Celsjusza) Po tym czasie nasza szynka jest gotowa do spożycia. Pamiętajcie, żeby kroić ją bardzo cienko! Film z przygotowań poniżej! Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie!