Do góry

Przekąski Przepis na:

Szynka pieczona w marynacie musztardowej

Przepis dnia 2020-03-21
Szynka pieczona w marynacie musztardowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 2000

Dodano:

Odsłon: 1080

Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszną pieczeń, tym razem z szynki wieprzowej. Zrobiłam ją w marynacie musztardowo - paprykowo - cebulowej. Szynka jest idealna na ciepło jako pieczeń obiadowa, lub na zimno jako domowa wędlina na kanapki. Wyszła bardzo soczysta i mięciutka.

Składniki

  • szynka wieprzowa o wadze ok. 1,5kg
  • ok. 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szynka pieczona w marynacie musztardowej

Przygotowanie

  1. Szynkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Mięso przyprawiłam równomiernie ze wszystkich stron solą i pieprzem. Przyprawione mięso włożyłam do rękawa foliowego do pieczenia. Do miseczki przełożyłam musztardę. Dolałam olej. Dodałam paprykę w proszku. Cebulę obrałam i drobno posiekałam, dodałam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do miseczki z musztardą i pozostałymi składnikami marynaty. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powstałą marynatą/papką obłożyłam wierzch mięsa. Rękaw zawiązałam i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Naczynie z mięsem wstawiłam na kilka godzin do lodówki do zamarynowania, a następnie upiekłam mięso w piekarniku. Mięso piekłam 1 godzinę i 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiłam mięso w piekarniku żeby lekko przestygło i dopiero potem wyjęłam na blat. Gdy mięso wystygło, wyjęłam je z zalewy i schłodziłam w lodówce. Mięso można podać również od razu po upieczeniu, krojąc je na grubsze plastry i polewając powstałym podczas pieczenia sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń