Do góry

Przekąski Przepis na:

Szynka pieczona w mleku

Szynka pieczona w mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2973

Dodano:

Odsłon: 7497

Szynka wieprzowa marynowana i pieczona w mleku i przyprawach. Idealna na kanapki jako domowa wędlina.

Składniki

  • szynka wieprzowa o wadze ok. 1,5kg
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ok. 0,5l mleka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szynka pieczona w mleku

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym i natarłam ze wszystkich stron solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Majeranek roztarłam w dłoniach i posypałam nim wierzch mięsa. Czosnek obrałam. Dwa ząbki czosnku pokroiłam w plasterki i poukładałam na mięsie. Trzeci ząbek czosnku przecisnęłam przez praskę i wymieszałam z mlekiem. Mleko wlałam do naczynia z mięsem. Naczynie z mięsem przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wstawiłam do piekarnika. Szynkę piekłam ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia, a następnie wyjęłam z zalewy i schłodziłam w lodówce. Schłodzoną szynkę można kroić w cienkie plasterki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń