Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7834
Dodano: 06.02.2011
Odsłon: 75605
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Szynkę zalać marynatą z wszystkich składników ( bez oliwy i kminku) tak, aby przykryć ją w całości.
Marynować przez 7 dni codziennie przemieszać całość.
Ostatniego dnia wyciągnąć szynkę z marynaty, posmarować oliwą i posypać kminkiem. Piec w piekarniku pod przykryciem ok.1 ha (po tym czasie zostawić w gorącym piecu do wystygnięcia).
Życzę smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (23)

Halkos 23 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Właśnie zapeklowałam tylko proszę mi podpowiedzieć gdzie trzymać w lodówce czy w temp. pokojowej0 Kto głosował? | Odpowiedz

karolinucha 10 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Wygląda cudownie. Proszę tylko o rozwianie moich wątpliwości... w jakiej temperaturze pieczemy szynkę i czy z termoobiegiem?15 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 13 września 2012Zgłoś do usunięcia
kamelcia - może być rondel , bez problemu :)6 Kto głosował? | Odpowiedz

kamelcia 12 września 2012Zgłoś do usunięcia
Mam takie pytanie,bo bardzo zainteresował mnie przepis,w jakim naczyniu przez siedem dni mogę peklować tą szynkę,czy może być to rondel czy musi być jakieś specjalne naczynie:)7 Kto głosował? | Odpowiedz

joaska123 25 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Pani Aniu . Zrobiłam szyneczkę na święta wyszła rewelacyjna . Pani przepisy są wprost nieziemskie zawsze wychodzą a wypróbowałam ich już wiele . Dziękuję i pozdrawiam4 Kto głosował? | Odpowiedz

jasiek57 26 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Jagienka, ja od lat mięso przed pieczeniem obsmażam na rumiano i nigdy nie jest suche, nawet schab.6 Kto głosował? | Odpowiedz

mirela_66 23 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
wypróbowałam, szyneczka przepyszna, szybko zniknęła na kanapkach5 Kto głosował? | Odpowiedz

cmol 17 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
właśnie zjadłam kanapke z tym cudem:). Cierpliwie czekałam 7 dni .Opłacio sę.moja drobna modyfikacja to obsmażenie mięska przed pieczniem(duszeniem).Szynka niestety ma wade:znika zbyt szybko:(.Annawk przepis na 6+.Dziękuje za ten przpisdo: rysiek46 w tym przepisie ilość soli absolutnie nie jest za mała
do: jagienka szynka nie jest sucha
4 Kto głosował? | Odpowiedz

Matematyczka 13 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
super, muszę wypróbować bo mam już dość sklepowych wędlin, pozdrawiam:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

rysiek46 11 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Dla informacji podaję, że prawidłowa ilość peklosoli to maks. 1 kg na 10 ltr wody. Ja dodaję jeszcze 35% soli kamiennej niejodowanej ponieważ jest za mało słona. Również polecam stronę wedliny domowe.0 Kto głosował? | Odpowiedz