Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7834
Dodano: 21.10.2009
Odsłon: 10352
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Grzyby pokruszyć i ugotować w osolonej lekko wodzie (ok.1 ha po wcześniejszym namoczeniu kilka godzin), odcedzić - wywar zachować.
Posolone mięso obsmażyć na oleju na dużym ogniu z każdej strony pod koniec dodając grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę - grzyby i cebula mają być wyraźnie podpieczone.
Wlać do mięsa wywar grzybowy, uzupełnić wodą ( ma być ok. 1,5 litra płynu) , doprawić , dodać zioła i dusić ok.1,5 ha.
Mieso wyciagnąć , wystudzić , pokroić w plastry , sos dokończyć - zagotować i podprawić śmietaną i mąką rozbełtaną w małej ilości wody , ewentualnie doprawić. Wrzucić mieso do ciepłego sosu , zagotować i pałaszować.
Najbardziej okrutna rzecz w moim przepisie- zapach grzybów roznosi się po domu od samego początku przygotowywań i trudno powstrzymać się od stałego kosztowania potrawy , więc się nie powstrzymuję :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

taura 28 sierpnia 2012Zgłoś do usunięcia
fantastycznie wygląda, pewnie też tak smakuje :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

gabriel13 28 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
grzybki -pychota-bardzo ciekawe danie-szkoda,że sezon grzybobrania już za nami2 Kto głosował? | Odpowiedz

ajisza 13 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Dodaję do ulubionych, pod koniec listopada mam imieniny, wykorzystam przepis na obiad dla gości:)))2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 13 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
mmm ...pycha,szkoda,że w tym roku seson był nieudany2 Kto głosował? | Odpowiedz

margo21 13 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
mam dużo zasuszonych grzybów i też lubię ich zapach2 Kto głosował? | Odpowiedz

nadzieja87 21 października 2009Zgłoś do usunięcia
uwielbiam grzybkiświetny przepis!
2 Kto głosował? | Odpowiedz

Gutka 21 października 2009Zgłoś do usunięcia
ech..grzybki żeby tylko w tym zapachu chodziło o kosztowanie...ja gotuje grzyby w szybkowarze i musze wietrzyć cały dom bo mój syn nie toleruje tego zapachu...ale co tam włsnie go nie ma wiec ide naruszyć zapasy grzybków,przepis pobudził moją wyobraznie i kubki smakowe...Slinka cieknie.2 Kto głosował? | Odpowiedz